Lo Pati d'Amposta inaugura una instal·lació que reflexiona sobre el masclisme i la pesca del silur a l'Ebre

'Machirulos i siluros' és la proposta de Berta Canela, seleccionada per la Sala Art Jove 2016

Redacció
06 de març del 2017
Actualitzat a les 11:03h
Cartell de la instal·lació.
Cartell de la instal·lació. | Cedida
Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre d'Amposta ha inaugurat este diumenge la instal·lació de Berta Canela, l'artista barcelonina seleccionada en la convocatòria Sala Art Jove 2016. La proposta 'Machirulos i siluros' és una reflexió sobre el masclisme i la pesca del silur a l'Ebre.

L'artista ha posat el focus en les estratègies turístiques que es fan servir per oferir "la gesta prodigiosa" de pescar-lo. "Utilitzant imatges de mascles triomfants posant amb les seues preses abans de tornar a alliberar-les al riu perquè no es poden consumir", ha apuntat Canela.  La instal·lació s'ha inaugurat coincidint amb el primer vermut al Pati del 2017.

La instal·lació, que es pot visitar els dijous, divendres i dissabtes de 17:00 a 20:00 i diumenges d’11:00 a 14:00 hores -consisteix en l’edició d’una "guia indispensable per demostrar que has pescat un silur" i que, de manera irònica, mostra les 50 millors maneres posar amb el peix. Les guies s’exposen a l’aparador de Lo Pati i els visitant les poden comprar per 6 euros. Per contextualitzar es complementa amb un àudio de música estrident on se sent algú explicant com ha pescat un exemplar de silur.

Va ser el 1974 quan Ronald Lorkowsky va alliberar il·legalment 32 alevins de silurs procedents del riu Danubi a l'embassament de Mequinensa (Terol) per fomentar la seua pesca. Vint anys més tard, Oliver Portrat va completar la introducció amb una altra solta de 200 exemplars procedents del riu Po (Itàlia). És així com s’inicia el turisme machirulo de la pesca de silurs al riu Ebre, un fenomen organitzat i promogut des del mateix territori pel seu impacte econòmic, on intervenen agències internacionals que organitzen estades per a aficionats a la pesca d’aquests peixos.

La instal·lació, que es podrà visitar fins el 26 de març, naix després de diverses visites i estades de Berta Canela a la residència que Lo Pati té a Balada i ha comptat amb la tutoria de Jordi Mitjà.