ERC Tortosa entén que l'Ajuntament «no ha d'actuar» sobre el monument franquista

Els republicans es mostren contraris a que el consistori reclame la titularitat del monument

Josep Felip Monclús (ERC) primer tinent d'alcalde de Tortosa. Foto d'arxiu.
Josep Felip Monclús (ERC) primer tinent d'alcalde de Tortosa. Foto d'arxiu. | ACN / A. Ferràs
Redacció
03 de març del 2017
Actualitzat a les 12:19h
El grup municipal d’ERC a Tortosa, que governa conjuntament amb CiU a la ciutat en virtut d’un pacte de govern, ha manifestat este divendres a través d’un comunicat el seu posicionament envers la sentència del Tribunal Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona en què es desestima  "la retirada immediata" del monument franquista  i es constata que l’escultura alçada al mig del riu no pot ser retirada per part de l’Ajuntament perquè no n’és el titular. La resolució judicial obliga això sí, a elaborar un catàleg de vestigis franquistes, en compliment de la llei de Memòria Històrica, com a pas previ a qualsevol acció sobre monòlit alçat en el 25è aniversari de la Batalla de l’Ebre per homenatjar els caiguts del bàndol franquista.
 
ERC Tortosa considera que “cal fer el catàleg que emana de la sentencia” i  que “cal esperar a determinar qui n’és el titular i actuar d’acord amb la Llei de memòria històrica”.
 
Així mateix, afegeixen que “no correspon” a l’Ajuntament de Tortosa dur a terme cap actuació sobre el monument, “en tant que no n’és ni propietari ni titular”. En este sentit, es mostren contraris a que l’Ajuntament de Tortosa reclame la titularitat del monument.
 
Ahir, en una roda de premsa, l’alcalde de la ciutat, Ferran Bel, va explicar que des del consistori s’està estudiant per via jurídica que tots els possibles propietaris en renuncien a la titularitat del bé, per tal de poder actuar de forma subsidiària –tot i no adquirir la titularitat- amb totes les garanties legals.
 
Els republicans recorden que “sempre” s’han posicionat “a favor d’enretirar el monument franquista del mig del riu Ebre” i que això ho van expressar “fent campanya durant la consulta” celebrada al maig de 2016.