Movem Tortosa impulsa un debat per aturar els micromasclismes en l'educació, l'esport i la publicitat

El grup municipal proposa a l'Ajuntament que se sume al dia internacional de la Igualtat Salarial i que reclame revertir les retallades en polítiques de dones

El regidors de Movem Tortosa, Francesc Vallespí, Jordi Jordan i Cinta Galiana, en roda de premsa a la seu del grup municipal.
El regidors de Movem Tortosa, Francesc Vallespí, Jordi Jordan i Cinta Galiana, en roda de premsa a la seu del grup municipal. | ACN
ACN
28 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:12h
El grup municipal Movem Tortosa ha impulsat la celebració d'una taula rodona per debatre sobre les eines i els mecanismes que poden ajudar a aturar els micromasclismes detectats en el sector de l'educació, l'esport i el llenguatge publicitari. La discussió, on hi participaran sis dones dels tres àmbits, es farà el 9 de març i donarà continuïtat a la campanya de l'any passat en la qual, a través de les xarxes socials, es van identificar un seguit de conductes masclistes que són, malauradament, quotidianes.

D'altra banda, el grup municipal presentarà en el ple ordinari del mes de març una moció que reclama al consistori que, per una banda, se sume a la celebració del dia internacional de la Igualtat Salarial entre homes i dones —que es commemora el 22 de febrer—, i, de l'altra banda, que s'exigisca als governs català i espanyol un augment de la dotació pressupostària en polítiques de dones.

Per donar continuïtat a la campanya sobre els micromasclismes que es va endegar el 2016, Movem Tortosa ha organitzat una taula rodona, el 9 de març al vespre al Casal Tortosí, on es debatrà sobre les conductes detectades en tres àmbits concrets: l'educació, l'esport i el llenguatge publicitari. Moderada per la regidora Cinta Galiana, hi participaran les periodistes Anna Zaera i Marina Pallàs, les esportistes d'elit Laia Blasco i Alba Ripoll, i les professores Laia Blanch i Mònica Gorrita. "En estos àmbits on destaquen els micromasclismes, volem trobar eines i punts de referència per combatre'ls", ha explicat Galiana. 

L'objectiu és identificar-los en el dia i a dia, saber com aturar estes conductes i fer autocrítica amb exemples quotidians, com poden ser els regals, les disfresses o les lletres de les cançons de moda. "No volem ser radicals. Encetem el debat donant per fet que unes coses estaran dirigides a les noies i altres als nois, però volem començar, des de l'educació, un debat en profunditat per detectar estes coses i no donar-les per normals", ha defensat la regidora. "Les dones som de vegades qui seguim amb la cadena de micromaclismes perquè els acceptem com a positius. Acceptem que a les dones ens regalen bombons i a ells un còmic o tabac. Des d'estos petits detalls, anem a analitzar-los i anticipar-nos", ha afegit Galiana. 

El debat reflexionarà sobre els principals tipus de masclismes —els coercitius, els encoberts i els de crisi— i tindrà continuïtat amb un debat l'any vinent on siguen els homes qui facen este emmirallament. "Ara ho analitzarem des de la recepció femenina però les dones som les primeres que ens n'hem d'adonar, ho hem de visualitzar i hem d'estar atentes al dia a dia perquè som qui reconstruïm les coses que donem per fetes que són masculines —com canviar una roda punxada al cotxe—, i no tenen per què ser-ho", ha argumentat la regidora de Movem Tortosa. 

Moció per la igualtat salarial i la resta de polítiques 
El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha reflexionat sobre les greus retallades que, des de 2010, han patit les polítiques de dones tant al govern català com a l'espanyol, un 31% i un 61%, respectivament. Jordan ha posat també el focus en la "feminització de la pobresa" amb xifres cada cop més alarmants de dones que "patixen el nou model d'austeritat i neoliberalisme". El regidor de Movem ha recordat que, segons el darrer informe de Save The Children, a Catalunya la pobresa infantil en famílies monoparentals ha crescut des de 2014 un 23%. 

L'atur femení, la precarietat salarial de moltes dones i l'increment de la bretxa entre els sou dels homes i les dones a Catalunya —els homes cobren un 24,8% més— són altres dels arguments pels quals el grup municipal ha presentat una moció per al Ple ordinari del mes de març on es demana que la ciutat de Tortosa commemore el dia internacional de la Igualtat Salarial, i es reclame a la Generalitat i al govern estatal que revertisquen les retallades en polítiques de dones.