L'Agència d'Energia de l'Ebre ajuda els ajuntaments a estalviar més d'1,5 MEUR cada any en consum elèctric

L'organisme contribuïx també a rebaixar les emissions de CO2 en més de 3.000 tones i treballa amb l'atenció posada en el canvi climàtic

Roda de premsa, avui, en motiu del desè aniversari de l'Agència d'Energia de les TE del COPATE.
Roda de premsa, avui, en motiu del desè aniversari de l'Agència d'Energia de les TE del COPATE. | Cedida
ACN
21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:06h
L'Agència d'Energia de les Terres de l'Ebre (AETE), que es gestiona des de l'Àrea d'Assistència Tècnica del Consorci del Polítiques Ambientals (COPATE), complix deu anys i ha fet balanç dels objectius assolits. L'AETE ha estat ajudant els ajuntaments i les administracions locals a reduir la seua factura energètica, a millorar els sistemes d'enllumenat públic i a promoure l'ús de les energies renovables. Les xifres avalen la faena feta. En els darrers cinc anys, s'ha assolit un estalvi de més d'1, 5 milions d'euros anuals, així com la reducció de les emissions de CO2 en més de 3.000 tones cada any. A partir d'ara, esta labor es complementarà amb el projecte LIFE 'ClinOMics', amb què s'estudiaran els efectes del canvi climàtic al territori ebrenc, un dels més vulnerables de la Mediterrània, i poder trobar les mesures per pal·liar-los o bé saber adaptar-s'hi.

L'Agència d'Energia de Terres de l'Ebre, gestiona 31 ens públics i més de 1.500 subministres amb una facturació d'electricitat anual que supera els 4,5 milions d'euros. A partir de l'anàlisi de totes estes dades, que es du a terme a partir del programari Gemweb, s'han generat estalvis molt importants als ens municipals. Una de les principals línies de treball és l'optimització de les tarifes i la potència contractada. L'AETE determina quina hauria de ser la potència òptima a contractar per a cada dependència o instal·lació i han ajudat als municipis a estalviar 429.705 euros anuals.

A partir d'aquí, l'Agència fa un seguiment i un informe anual de la millora dels consums municipals i intervé per qualsevol reclamació sobre factures errònies, lectures estimades, etc. També s'inclouen propostes i valoracions de millora per als següents exercicis. 

Com ha explicat Marga Estorach, responsable tècnica de l'AETRE, una les tasques més importants dels darrers cinc anys han estat els estudis i la redacció de plecs per introduir tecnologia més eficient en les instal·lacions d'enllumenat públic i les dependències municipals . Amb estes actuacions s'ha aconseguit estalviar més de 3.000 tones de CO2 emeses a l'atmosfera i més d'1 milió d'euros a l'any. Estos estalvis, sumats als d'optimització de la potència contractada, arriben a un estalvi pròxim als 1,5 milions d'euros – equivalent a una reducció del consum de més de 6,67 milions de kilowatts per hora, a l'any-. 

Estorach ha defensat amb estes xifres la funcionalitat de la figura del "gestor energètic". La majoria d'actuacions, fins ara, s'han dut a terme en els municipis del Baix Ebre i el Montsià però amb la integració, des de fa un any, al COPATE, de les comarques de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, tota la feina feta està llesta per estendre's a les administracions municipals del nord del territori.

Atents al canvi climàtic
De cara els propers anys, l'AETE del COPATE es prepara per nous "reptes" sobre l'adaptació i la mitigació del canvi climàtic sobretot tenint el compte "el compromís" assolit amb la condició de Reserva de la Biosfera que la UNESCO ha atribuït a les Terres de l'Ebre. Juntament amb la Diputació de Barcelona, el COPATE ha començat a treballar en el projecte LIFE 'ClinOMics', que té l'objectiu "d'augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a partir de la intervenció en tres territoris: la Reserva de la Biosfera del Montseny, la comarca de l'Alt Penedès i la Reserva de la Biosfera de Terres de l'Ebre". El projecte treballa a partir de tres activitats econòmiques significatives: el turisme, l'agricultura i les explotacions forestals.