patrimoni

Els últims vestits tradicionals, en una exposició al Museu de la Mar de l'Ebre de La Ràpita

La mostra recull peces de roba de fa un segle, plafons explicatius i 150 fotografies cedides per la població | És la primera activitat emmarcada en el projecte 'Orígens' i ha donat la base per a l'elaboració de patrons per al vestuari que vestirà la població en el certamen

per Redacció , La Ràpita, 17 de febrer de 2017 a les 17:20 |
L'exposició 'El vestit tradicional al Montsià', inaugurada este dijous al Museu de la Mar de l'Ebre de La Ràpita. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu de la Mar de l'Ebre, a La Ràpita, va inaugurar este dijous, 16 de febrer, l'exposició El vestit tradicional al Montsià, organitzada per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de La Ràpita i el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre, que es podrà veure fins al 26 de març. Es tracta d'una mostra que recull peces de roba i més de 150 fotografies on es pot observar la indumentària marinera i pagesa tant masculina com femenina des de les darreries del segle XIX fins a finals dels anys 20, dècada en què la vestimenta tradicional va caient en desús i progressivament és substituïda per la moda internacional.

Este material ha estat aportat per una quinzena de famílies de La Ràpita que l'han cedit atenent a la crida feta pel Museu i les regidories de Cultura i d'Identitat, amb l'objectiu de recollir exemples per treure patrons amb els que s'elaboraran els vestits que lluirà la població en el projecte Orígens, programat per a finals de setembre. D'esta manera, l'exposició és la primera activitat que s'emmarca en este certamen que submergirà La Ràpita en la seua història i tradicions, també les vinculades al vestir, segons ha informat el consistori rapitenc en un comunicat.


La regidora de Cultura de l'Ajuntament de La Ràpita, Èrika Ferraté, ha agraït "la col·laboració de la ciutadania rapitenca a l'hora de respondre a la crida per aportar tot este material que ara ordenem i mostrem i que permet, d'una banda, conèixer aspectes de les costums del vestir dels nostres avantpassats, i per l'altra, fonamentar qüestions que abordarem en el certamen Orígens i que ens donaran la pauta per participar-hi guardant una fidelitat històrica en la vestimenta que portarem".

Així, a l'exposició es pot veure la projecció de més de 150 fotografies cedides per rapitencs i rapitenques en les que apareixen famílies, grups, retrats masculins o femenins, entre d'altres, en les que es veu la indumentària tradicional entre finals del segle XIX i les primeres dècades del XX. També compta amb peces d'indumentària originals que es podran veure en sis vitrines i més de 20 maniquís. Les peces de roba mostren com vestien els components de les famílies pageses i mariners, amb vestits complets i roba interior d'homes i dones, entre els quals hi ha gipons, jupetins, calçons, toques, antipares, saragüells, marineres o garibaldines, i espardenyes de l'hòstia, entre altres complements.


En destaca un mantó de crespó de finals del segle XIX. Menys aportacions hi ha hagut de roba marinera, atès que no s'ha conservat tan bé, però la recerca feta també a través de les fotografies n'ha permès observar trets característics, com ara la seua coloració blau fosc, entre d'altres. Els tècnics han comprovat també que, tant en el cas de la roba marinera com la pagesa, tot i que la major part estava elaborada majoritàriament a casa, evidencia uns grans coneixements de confecció en l'àmbit domèstic.

La mostra està ubicada a la sala d'activitats temporals del Museu de la Mar de l'Ebre fins al 26 de març en l'horari habitual d'obertura del museu.

 

Participació