La Ràpita se submergirà durant tres dies en la vida marinera i pagesa de principis del segle XX

El certamen 'Orígens' tindrà lloc del 29 de setembre a l'1 d’octubre | Este dijous s'enceten les activitats prèvies, amb una exposició de fotografies i vestimenta de principis del segle XX aportades per la ciutadania al Museu de la Mar de l'Ebre

Redacció
13 de febrer del 2017
Actualitzat el 14 de febrer a les 9:16h
Una de les fotografies recopilades per a l'exposició que s'organitza al Museu de la Mar de l'Ebre.
Una de les fotografies recopilades per a l'exposició que s'organitza al Museu de la Mar de l'Ebre. | Cedida
L'Ajuntament de La Ràpita ha presentat este dilluns Orígens, un projecte impulsat per la regidoria d'Identitat que submergirà durant uns dies el municipi en la seua història i tradicions, abordades des de diferents vessants. Este certamen tindrà lloc entre el 29 de setembre i l'1 d'octubre i vol recuperar aspectes de la vida pagesa i marinera de la població, a través d'exposicions, teatre, mercats, actuacions musicals, esdeveniments gastronòmics, jocs, contalles, demostracions d'oficis antics i altres activitats, per a les quals es confia comptar amb la implicació de les entitats locals i veïnat, segons ha explicat el consistori rapitenc en un comunicat. Este proper dijous s'encetaran els actes previs al Museu de la Mar de l'Ebre, amb l'exposició El vestit tradicional al Montsià, que mostrarà fotografies i vestimenta corresponents a principis del segle XX aportades per la ciutadania.

L'alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, el regidor d'Identitat, Rafa Balagué, i l'historiador local Toni Cartes, han presentat este dilluns el projecte Orígens al Museu de la Mar de l'Ebre. En l'acte, Josep Caparrós ha destacat que "es tracta d'un exercici d'autoafirmació cultural i identitària, que ha de servir per conèixer millor la història local i rememorar els orígens rapitencs".

En este sentit, Caparrós ha explicat que "és un projecte que el poble se l'ha de fer seu i que té dos objectius: d'una banda, rememorar la vida dels avantpassats i recordar l'origen singular, tan mariner com pagès, del poble, i de l'altra, reforçar el sentiment de pertinença a La Ràpita”. A més, segons l'alcalde rapitenc, un dels compromisos electorals d'ERC va ser la creació d'una regidoria d'identitat i la revitalització del barri mariner (El Xicago) de La Ràpita, i, per este motiu, "és un projecte que els hi fa molta il·lusió tirar endavant amb el suport i la col·laboració de tota la població”.

Ambientat en La Ràpita del segle XX
Per la seua banda, el regidor d'Identitat, Rafa Balagué, ha explicat que "tant la informació oficial i documentada com les històries que els hi han arribat per transmissió oral, els han servit per definir el tipus d'esdeveniment que volen crear, ambientat en La Ràpita de principis del segle XX".

El programa d'activitats s'anirà tancant en els propers mesos de forma coordinada amb les entitats, associacions i veïns implicats, ja que, segons el regidor Rafa Balagué, "volen que sigue un projecte obert que s'acabe definint entre tots". Amb tot, l'organització ja ha avançat que "serà el barri mariner el que servirà d'escenari del certamen Orígens, en què, per exemple, es recrearà l'ambient de les tavernes típiques de l'època", apuntava Balagué.

El fet que el certamen s'ambiente en els primers anys del segle XX respon al fet que "és en esta època quan la població creix de veritat i posa els fonaments de La Ràpita que coneixem actualment", explicava l'historiador Toni Cartes, ja que "es construix el primer port (dècada 1.920), se saneja el barri marítim, es construixen les primeres escoles públiques i apareixen entitats importants com la confraria de pescadors i els sindicats agrícoles, entre d'altres".

Este proper dijous, 16 de febrer, s'enceten les activitats prèvies a la celebració d'Orígens, amb la inauguració al Museu de la Mar de l'Ebre de l'exposició El vestit tradicional al Montsià, que mostrarà un recull de fotografies i també peces de roba corresponents a principis del segle XX que han cedit els rapitencs.