Controlat l'incendi forestal que des de la matinada ha cremat prop de Campredó

El foc ha afectat 35 hectàrees de vegetació | Les persones desallotjades, com a mesura de prevenció, ja ha tornat a casa

Alguns dels matolls que estan cremant a la zona de Coll dels Rajolers, a Tortosa
Alguns dels matolls que estan cremant a la zona de Coll dels Rajolers, a Tortosa | ACN / A. Ferràs
Redacció
19 de gener del 2017
Actualitzat el 20 de gener a les 10:53h
AMPLIACIÓ 17.45 hores | Han cremat 35 hectàrees de vegetació
Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat, a les 16.57 hores, l'incendi que, des d'esta matinada, ha cremat a la zona del Coll de Rajolers (Campredó), al terme municipal de Tortosa, i el qual estava estabilitzat des de les 11.46 hores d'este migdia.

Fonts dels Bombers han confirmat que finalment han resultat afectades 35 hectàrees de vegetació i que no hi ha hagut cap persona ferida. 

D'altra banda, la persona amb mobilitat reduïda que ha estat desallotjada d'un xalet de la zona de Font de Quinto com a mesura preventiva i els set veïns que han marxat dels seus masos per voluntat pròpia ja han tornat als seus habitatges amb la seguretat que no corren cap risc.

En estos moments, ja retirats tots els mitjans aeris, les 30 dotacions terrestres dels Bombers que continuen fent tasques d'extinció a la zona, s'aniran retirant de forma gradual. I, al llarg de les properes hores, es mantindrà un dispositiu format per unes 10 dotacions. Durant la nit, està previst dixar dos dotacions al lloc per assegurar que no hi hagen revifades.

INFORMACIÓ | Incendi estabilitzat
Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat, a les 11.46 hores, l’incendi que, des d’esta matinada, afecta el terme municipal de Tortosa, a la zona del Coll de Rajolers (Campredó).
 
Els Bombers, que tenen desplaçades a la zona quarantena dotacions entre les quals hi ha 4 unitats del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), i quatre mitjans aeris (un helicòpter bombarder, un helicòpter de comandament i dos avions de vigilància i atac) han estat treballant sobretot a la zona del barranc  de l’Espluga, on hi ha la cua-flanc esquerre de l’incendi, per evitar que amb el canvi de vent (ara bufa de mestral però està previst que canvie a llevant) s’obra per esta zona, per on tindria més potencial per avançar.
 
Com a mesura preventiva s’ha desallotjat una persona amb mobilitat reduïda d’un xalet de la zona de Font de Quinto. A més, 7 veïns han marxat dels seus masos per voluntat pròpia. Cap persona ha resultat ferida.
 
Fins al lloc s’han desplaçat 17 patrulles dels Mossos d’Esquadra, 4 vehicles del cos d’Agents Rurals, efectius de la Policia Local i dues ambulàncies del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu. També s’hi han desplaçat el tècnic de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre i un tècnic de l’Ajuntament de Tortosa, per donar suport a les tasques de logística i coordinació.
 
Segons les darreres informacions provisionals dels Bombers de la Generalitat, el foc hauria afectat 35 hectàrees de vegetació.
 

Imatge d'un dels flancs actius en l'incendi. Foto: Bombers de la Generalitat


INFORMACIÓ | Incendi amb diversos focus 
Un incendi crema des de les 5.30 hores del matí en una zona de vegetació propera a Tortosa, a la zona de Coll de Rajolers. En un inici, l'incendi estava format per diversos focus, alguns dels quals s'han apagat ràpidament. En estos moments es treballa en el focus més gran que afecta zona forestal i de terrenys agrícoles abandonats, en una zona on bufa fort el mestral.
 
El cap-flanc esquerre de l'incendi s'ha dirigit cap a una pedrera, i de moment per aquesta zona no avança, i és al cap-flanc dret i algunes parts del flanc esquerre on el foc està més actiu. En aquest sentit l'incendi ha llançat focus secundaris a uns 50-100 metres del perímetre. Segons les primeres valoracions molt provisionals dels Bombers de la Generalitat, el foc afectaria una superfície d'unes 30 hectàrees.
 
Els Bombers han activat una trentena de dotacions terrestres entre les que hi ha unitats dels GRAF (Grup d'Actuacions Forestals) a més de quatre mitjans aeris (un helicòpter bombarder, un helicòpter de comandament i dos avions de vigilància i atac).

Fonts de l'Ajuntament han apuntat a la Cadena Ser les seues sospites que l'incendi haja estat provocat, pel fet que s'haja originat amb diversos focus al mateix temps.
 

Alguns dels matolls que estan cremant a la zona de Coll de Rajolers, a Tortosa. Foto: Bombers de la Generalitat