Deltebre finalitza les obres d'emergència a la platja de la Marquesa

Front comú de l'Ajuntament i el Departament de Territori i Sostenibilitat per reclamar a l'Estat que n'assumisca el cost i s'implique en la lluita contra el canvi climàtic al Delta

Els treballs s'han centrat en refer l'antiga escullera i el camí d'accés a la península del Fangar.
Els treballs s'han centrat en refer l'antiga escullera i el camí d'accés a la península del Fangar. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
03 de gener del 2017
Actualitzat el 04 de gener a les 11:53h
L’Ajuntament de Deltebre ha finalitzat este dimarts els treballs per regenerar l’escullera de la platja de la Marquesa que dóna accés a la península del Fangar malmesa pel temporals llevant dels passats dies 18, 19 i 20 de desembre, que va destrossar bona part de la costa del terme municipal, inundant camps d’arròs, propietats i destrossant camins i platges, fins al punt que l’Ajuntament va aprovar un decret d’emergència per actuar sobre la zona. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha visitat este dimarts a la tarda als treballs i ha demanat al Ministeri de Medi Ambient que s’hi implique en el cost d’unes obres que són de la seua competència, ja que el consistori va actuar d’emergència de forma subsidiària.

L’Ajuntament hi ha destinat un pressupost d’un 72.000 euros, que ha servit per dur a la zona de la platja de la Marquesa, enfront del Restaurant Los Vascos, fins a 3.000 tones de pedra amb les quals s’han regenerat 77 metres de l’antiga escullera de protecció. “A Deltebre sempre s’ha tendit a la resignació pura i dura que ha permès que any rere anys puguem veure el retrocés de la línia de costa. Nosaltres vam decidir passar de la resignació a l’acció”, ha explicat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler.  Segons l’alcalde , “davant del canvi climàtic, la regressió, i la subsidència del Delta” el consistori “defensa la línia de costa”. “En esta defensa, de forma derivada, defensem propietats privades, defensem activitats econòmica, de restauració, aqüicultors, arrossers, defensem el bé col·lectiu, ja sigue públic o privat”, ha refermat.

Les destrosses també s’han donat en les altes platges del terme municipal de Deltebre, com la de la Bassa de l’Arena, una de les platges naturals del Delta, “que ha quedat completament destrossada”, segons ha exposat l’alcalde, i la platja de Riumar que ha retrocedit substancialment i també la zona del Garxal.  De fet, A banda de les obres d’emergència, un informe municipal xifra en 1,4 milions d’euros el cost de les obres de regeneració mínima de la platja i de reparació de danys en infraestructures agrícoles que s’haurien d’escometre en un tram de 7 quilòmetres de costa.

El conseller Rull, per la seua part, ha mostrat el seu suport al decret d’emergència de l’Ajuntament de Deltebre i ha instat l’Estat a no posar-hi pegues en termes jurídics: “que ningú no tingui la temptació en termes jurídics de pretendre senyalar l’Ajuntament de Deltebre perquè ha pres una iniciativa molt ràpida i contundent”. Així mateix, ha mostrat la predisposició de la conselleria a col·laborar econòmicament amb l’Ajuntament en la recuperació de la línia de costa, però ha reclamat que l’Estat que finance esta actuació, que és de la seua competència: “Traslladem al Ministeri de Medi Ambient que aquí hi ha d’haver una actuació a fons”.
Així mateix ha demanat a l’Estat que “en determinats casos actui”, en referència als projectes que són de la seua competència i “en d’altres casos no entorpeixi”, referint-se al projecte LIFE que el Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Ajuntament de Deltebre i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han presentat  recentment per disminuir el retrocés de la línia de la costa al Delta de l'Ebre. “Demanem a l’Estat un compromís molt més alt de l’expressat en aquests moments”, ha rematat el conseller.
 

El conseller Rull ha visitat la zona acompanyat de l'alcalde de Deltebre, membres del consistori i també representats de la Delegació del Govern a l'Ebre. Foto: Sofia Cabanes