Territori i l'Ajuntament de Flix insten l'Estat a incorporar-se a la Comissió de Seguiment per recuperar la confiança

Tretze experts assessoraran les administracions sobre la descontaminació de l'embassament i els terrenys d'Ercros | També seran els encarregats de tractar el desmantellament de la línia de clor de la fàbrica

Redacció
28 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:29h
Visita d'una representació de la Generalitat i de l'Ajuntament de Flix als terrenys d'Ercros al costat de l'embassament de Flix.
Visita d'una representació de la Generalitat i de l'Ajuntament de Flix als terrenys d'Ercros al costat de l'embassament de Flix. | Departament de Territori i Sostenibilitat
La Generalitat, l'Ajuntament de Flix i Ercros han pactat la composició de la Comissió de Seguiment per la problemàtica ambiental que es viu al municipi per la descontaminació inacabada de l'embassament per part d'Acuamed i per la possible contaminació de terrenys del terme municipal per l'activitat de la fàbrica. Durant la visita, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha instat l'Estat a incorporar-se a "l'àmbit de confiança" creat avui a Flix. "Hauria de venir algú a donar explicacions, a donar la cara i a conèixer què està passant aquí", ha reblat. Per la seua banda, l'alcalde de Flix, Marc Mur, ha coincidit a reclamar la presència del Govern de l'Estat en la nova comissió.

La Comissió d'Informació i Seguiment tècnic per a la problemàtica de Flix estarà formada, d'entrada, per 13 experts independents, als quals s'hi podran sumar nous membres. Es tracta d'un òrgan que el Govern es va comprometre a crear per abordar la problemàtica ambiental del municipi derivada de l'activitat industrial de l'empresa Ercros.

Així ho han determinat avui durant la reunió mantinguda entre Rull i Mur. La reunió ha comptat també amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius; el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, i el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep MariaTost, així com el secretari de Salut Pública del Govern, Joan Guix, i el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

El conseller Rull ha subratllat la importància d'esta comissió, i la necessitat de "tornar a recuperar un espai de confiança", perquè "no pot quedar ni una espurna de dubte que es durà a terme una descontaminació a fons de l'activitat industrial d'Ercros".

Els experts escollits per formar part de la comissió han estat proposats per la Generalitat, l'Ajuntament i l'empresa Ercros. A més dels independents, en formaran part representants de diferents unitats de la Generalitat: de l'ARC, de l'ACA, de la Direcció General de Qualitat Ambiental, el Departament de Salut i el Departament d'Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General d'Indústria, així com de l'assessoria jurídica de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat.

A més, Rull ha destacat la importància del seguiment exhaustiu dels treballs de descontaminació "perquè en el futur l'activitat econòmica es pugui reprendre amb força a la Ribera d'Ebre i Flix, per sanejar aquest espai i que altres empreses s'hi puguin instal·lar amb garanties".

Sobre les obres de descontaminació inacabades d’Acuamed, el conseller ha recordat que va traslladar a la Ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, "la perplexitat del que havia passat" i li va demanar la represa dels treballs de neteja de la zona de l'embassament, així com la determinació de les responsabilitats. "És inacceptable que després d'aquella trucada no hàgim tingut cap altra comunicació oficial per part del Ministeri de Medi Ambient", ha lamentat.

Mur ha afegit que l'Estat hauria d'estar present "per donar més explicacions que nosaltres i fixant un calendari de treball, i garantint que les coses es faran bé". Així, ha defensat que cal treballar perquè "es deixe d'associar el nom de Flix a contaminació" i demostrar que este municipi i la Ribera d'Ebre "és un lloc on s'hi pot viure i treballar".