Sembrar en sec l'arròs permet estalviar aigua i controlar la plaga del caragol maçana

Els darrers assajos de l'IRTA demostren l'efectivitat de la tècnica com també la del reg localitzat o la inundació intermitent

Redacció
30 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:38h
Exemples de caragol maçana al Delta de l'Ebre.
Exemples de caragol maçana al Delta de l'Ebre. | Arxiu
Els últims assajos de l'institut d'investigació IRTA han mostrat que la implementació a nivell d'agricultor de tres tècniques agronòmiques permeten una major eficiència en l'ús de l'aigua en el conreu de l'arròs, i al mateix temps en el control de la plaga del caragol maçana.

La sembra enterrada de l'arròs utilitzant les sembradores de línies, típiques de les zones cerealístiques, suposa realitzar la sembra en sec, i reduir la inundació dels camps entre 4 i 6 setmanes. Això permet reduir fins a un 30% la dosi de sembra, perquè disminuix els efectes dels quironòmids i dels ànecs, i pot ajudar a mantenir la supervivència del cultiu de l'arròs en els camps infestats amb caragol maçana, segons ha informació l'IRTA.

Amb este tipus de sembra, la llavor es planta en pocs centímetres de profunditat i el camp no s'inunda fins que la planta assolix prou alçada perquè el caragol maçana no pugue malmetre-la. Les parcel·les on s'ha realitzat la sembra en sec han obtingut produccions superiors que les parcel·les sembrades de manera convencional amb tractaments de saponina contra la plaga.

Tot i l'efectivitat de la mesura, una dels principals dubtes que genera la sembra en sec és la salinització del terreny de cultiu. En este sentit, l'IRTA també està col·laborant en el desenvolupament de varietats d'arròs tolerants a la salinitat, dins del projecte europeu Neurice, liderat per la Universitat de Barcelona (UB).

A més, l'IRTA també està testant el sistema de reg per degoteig en els arrossars, el qual pot suposar una reducció de més del 45% de l'ús d'aigua, i la inundació intermitent que s'ha començat a aplicar en el cultiu de l'arròs en les zones litorals tradicionals del sud-est asiàtic.

La Comunitat de Regants del Molí de Pals (Baix Empordà), la de la Dreta de l'Ebre i l'ADV Arròs de Pals constituixen un grup operatiu, amb els centres de l'IRTA de Mas Badia i de l'Ebre, el grup d'enginyeria del reg de la Universitat de Girona i tres empreses del sector, per introduir tècniques agronòmiques i processos innovadors al sector productiu que permeten estalviar aigua en el conreu de l'arròs.