El Baix Ebre i el Montsià endeguen una campanya per reduir la producció de residus

A través del COPATE s'organitzaran més de 40 tallers per aprendre a reutilitzar materials

Redacció
22 de novembre del 2016
Actualitzat el 23 de novembre a les 12:14h
Presentació de la campanya de prevenció de residus que es desplegarà a les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
Presentació de la campanya de prevenció de residus que es desplegarà a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. | Cedida
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) ha endegat una campanya de prevenció de residus que es desplegarà, des d'ara fins a finals de 2017, a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. L'objectiu és passar del 50% de recuperació de residus al 75%, segons ha informat el consorci en una nota de premsa.

El president del COPATE, Francesc Gas, ha destacat que "es tracta de la primera campanya de sensibilització envers la prevenció dels residus que es fa com a COPATE, i de forma conjunta a l'àmbit del Baix Ebre i del Montsià".  A més, ha remarcat que el COPATE va néixer amb la vocació de crear economies d'escala respecte a la gestió dels residus assumint les funcions que, fins ara, desenvolupaven el Consorci de Residus del Montsià (CRM) i el Consorci de Residus del Baix Ebre (Rebé). "En esta línia, es presenta esta campanya que pretén conscienciar la ciutadania en termes d'evitar la generació de residus", ha afegit Gas.
 
El vicepresident del COPATE, Josep Maria Lleixà, ha posat de manifest la "necessitat de treballar conjuntament governs, administracions, empreses, comerços, associacions i ciutadania, per tal que la prevenció de residus pugue ser una realitat". Lleixà ha comentat que "la prevenció requerix un canvi important en la gestió i només així, amb la implicació màxima de tots els actors, serà possible".

A més, ha parlat del concepte d'economia circular, en la qual "Europa està treballant cada vegada més per impulsar iniciatives relacionades amb esta economia". És a dir, es tractaria de passar d'una economia lineal on s'extrauen els recursos, s'utilitzen i es llencen, a un altre paradigma on s'usen els recursos de forma més sostenible i es tanque el cercle dels cicles de vida dels productes, a través d'un major reciclatge i reutilització, aportant beneficis al medi ambient i creant nous llocs de treball verds que impulsen una economia verda". Per acabar la seua intervenció ha explicat que la campanya té un cost total de 85.000 euros, dels quals un 75%, concretament 64.071, són finançats per l'Agència de Residus de Catalunya.
 
La tècnica del COPATE responsable en la gestió dels residus, Mercè Mariano, ha presentat la imatge de la campanya, que identificarà totes les futures accions en matèria de prevenció que es porten a terme pel COPATE d'ara endavant. L'eslògan de la campanya és: Re-aprofitem-los! Dels residus en fem recursos. El logotip és un cercle amb les 3R al centre -Reduix, Reutilitza, Recicla- envoltat dels nombrosos cicles que poden seguir els productes si els donem una nova vida.

Una campanya de tres grans eixos
A més, ha explicat les tres grans accions que es despleguen de la subvenció. En primer lloc, la redacció d'un pla local de prevenció de la generació dels residus municipals, i un pla supracomarcal que ha de marcar el full de ruta en matèria de prevenció de residus els propers anys.

La segona acció són els més de 40 tallers que s'organitzen conjuntament amb La Segona Volta sobre la customització de mobles, fer mobles amb palets, reparació i manteniment d'electrodomèstics, reparació de roba... També es realitzaran tallers als centres educatius a través de l'equip de comunicadores ambientals del COPATE, com per exemple xerrades a les aules i tallers de manteniment i reparació de bicicletes i també la dinamització de mercats d'intercanvi de joguines i llibres, entre d'altre.

Finalment, la tercera acció que es preveu és l'adequació d'algunes deixalleries amb contenidors tancats amb clau per tal de recuperar residus amb potencial d'aprofitament, i que així, puguen ser redireccionats a les instal·lacions de la Segona Volta, on seran netejats, reparats i/o restaurats per tal de ser venuts de segona mà o en mercats d'intercanvi.