El jutjat arxiva el cas de l'accident de Freginals sense prendre declaració al conductor

Advocats de les víctimes i Fiscalia anuncien que recorreran la decisió

Joaquim Fibla, advocat d'una de les víctimes.
Joaquim Fibla, advocat d'una de les víctimes. | Cedida
Sofa Cabanes / ACN
10 de novembre del 2016
Actualitzat el 11 de novembre a les 17:45h
L’arxivament provisional de la causa penal oberta per l’accident d’autocar de Freginals on el 20 de març passat van morir 13 noies estudiants d’Erasmus ha estat rebut amb desconcert per part de les víctimes. Almenys 3 dels advocats de les víctimes ja han anunciat la presentació de recursos contra la decisió.

Un d’estos serà l’advocat Joaquim Fibla, representant de l’acompanyant del conductor del cotxe que va xocar amb l’autobús, que lamenta que la jutgessa haja acordat el sobreseïment provisional sense haver pres declaració al conductor, que estava prevista, justament, per a este divendres. “La jutgessa ha tirat pel dret i ha arxivat sense escoltar el conductor”, expressa Fibla en declaracions a l'aguaita.cat, i  defensa que “seria necessari que el xofer declarés i depenent del que digués, es decidís si s’ha d’arxivar o no”. Segons l’advocat d’una de les víctimes “prendre esta decisió sense declarar el conductor i només basant-se en l’informe dels Mossos, dos testimonis que són els altres conductors i el propietari del autobús és precipitada”, assegura.

A part del testimoni del conductor, també han quedat pendents per declarar dues estudiants d’Erasmus que ja han tornat als seus països d’origen i una jove de Bilbao que resideix a Barcelona i que també viatjava a l’autobús accidentat. “El testimoni d’esta jove és molt important, perquè va declarar als Mossos que va veure com l’autobús feia esses i va veure el conductor cansat”, constata Fibla.

I és que la clau del cas, seria determinar si va existir imprudència per part del conductor o no. Segons la interlocutòria emesa per la jutgessa, “els fets denoten la inexistència de responsabilitat de la gravetat que és exigida pel Codi Penal, en no aparèixer indicis de la comissió dels delictes que se li imputen”. Però no pensen el mateix els advocats de les víctimes. “No sabem si el conductor era realment conscient de que estava cansat com per a fer el recorregut de València a Barcelona”, qüestiona Joaquim Fibla.

L’advocat ha confirmat que presentaran recurs de reforma al jutjat al Jutjat d’Instrucció número 3 d’Amposta i subsidiari d'apel·lació a l'Audiència de Tarragona.  “Demanem al recurs que es declare la nul·litat de la interlocutòria i que es facen totes les diligències que falten. No es pot acordar l’arxiu si no s’han sentit totes les veus”, afirma Fibla.

Pel que fa a les indemnitzacions, les víctimes prioritzen de moment la via penal a la civil. Per via Penal les indemnitzacions es cursen d’una forma més ràpida perquè la investigació aporta les conclusions d’un metge forense, mentre que per la via civil, els mateixos demandants han d’aportar informes de metges forenses. 

Fiscalia també presentarà recurs

A part d'almenys 3 dels advocats de les víctimes, Fiscalia també ha anunciat que presentarà un recurs d'apel·lació al sobreseïment provisional de la investigació. El principal motiu, també en este cas, és que no s'ha pres declaració al conductor de l'autobús, l'únic investigat en el cas, i a altres testimonis.

Però també considera que han quedat diligències pendents per resoldre abans de decidir si el cas requeria d'un judici penal o s'arxivava.