El PSC de Tortosa demana la retirada del Reglament Orgànic Municipal

Enric Roig, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tortosa.
Enric Roig, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tortosa. | PSC
Redacció
03 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:53h
El PSC ha presentat diverses al·legacions al Reglament Orgànic Municipal de Tortosa, una d’elles a la totalitat, en què demana la retirada del document i l’obertura d’un procés de participació que busque un consens en la reforma del ROM. Els socialistes acusen el govern municipal de “la manca d’interès per un procés obert i transparent cap a les entitats i la ciutadania” ha exposat el portaveu del grup municipal, Enric Roig.

L'al·legació a la totalitat es basa en “l’incompliment de l’acord de Ple que determinava que abans d'acabar l’any es creés una comissió a l’Ajuntament amb la presència de tots els partits polítics amb representació, per tal d'elaborar un nou Reglament Orgànic Municipal que s'adaptés a la situació actual”. Tampoc s’ha fet la difusió adequada, critica, per afavorir la particippació, sinó que s’ha fet “de manera unilateral per l’equip de govern, sense el consens ni la participació ni dels grups de l’oposició ni de la societat civil i, per tant, sense tenir en compte la llei de Transparència”.

Així mateix s’han presentat les 20 propostes que s’han treballat i que es van anunciar en roda de premsa, en forma de 19 al·legacions parcials. Estes propostes són Que no hi haja limitació del nombre de mocions a presentar pels grups municipals; que hi haja equitat en quant a totes les mocions, tant de presidència com institucionals com dels grups municipals; que les mocions de caire general i supramunicipal es debaten en la Junta de Portaveus i posteriorment únicament se sotmetin a votació al ple, que no es puga enretirar l’ús de la paraula per part de presidència quan es considere exposat el tema d‘una moció; que no hi haja límit de temps en les intervencions per al·lusions i tampoc en el punt de precs i preguntes. Així mateix, demana que als plens extraordinaris, s’admeten mocions dels grups municipals sempre que estiguen directament relacionades amb els assumptes a tractar en dit ple i altres amb caràcter d’urgència, entre altres nombroses peticions, com ara la convocatòria obligatòria un Ple Extraordinari sobre l’estat de la Ciutat, també periòdicment sobre l’estat del Pla d’Acció Municipal o del Pla Estratègic de Ciutat i que es cree un òrgan de control del compliment dels acords de les mocions aprovades en el Ple.

Mocions al ple de novembre
A resultes de les al·legacions presentades davant de l’aprovació inicial del ROM, el grup socialista a l’Ajuntament ha presentat una moció al ple de novembre per crear una Comissió de seguiment de les mocions aprovades pel Ple de l’Ajuntament, per tal que l’equip de govern done compte del grau de compliment de les mateixes mocions i que quede tot reflectit al portal de transparència de l’Ajuntament. “El fet de dilatar o desatendre l’execució de les mocions aprovades pot repercutir de manera negativa en el benestar col·lectiu i pot arribar a tindre conseqüències no desitjables” ha explicat el regidor Enric Roig.

El socialista ha recordat alguns exemples d’incompliments com ara “la licitació del contracte del Servei d’Ajut a Domicili o del contracte del transport municipal, entre molts altres, o l’incompliment de l’acord de crear, abans d’acabar el 2015, una comissió a amb la presència de tots els partits polítics per tal d'elaborar el nou Reglament Orgànic Municipal.
 
A més el grup socialista ha presentat 3 mocions més per al ple ordinari: una per demanar la creació d’un inventari de làpides amb especial interès per tal de procedir a la seua catalogació i protección; una que demana la creació d’una brigada que solucione aquelles reparacions considerades urgents en menys de 24 hores i una per demanar la creació de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat de les Terres de l’Ebre (ATM) de les Terres de l’Ebre - Priorat com a element indispensable per a la gestió i coordinació del transport públic.