Els forns d'oli de ginebre i el pou de gel de Riba-roja d'Ebre, declarats Bé Cultural d'Interès Local

Es tracta de 12 construccions de pedra seca ubicades en diferents indrets del terme municipal

Els Amics de Riba-roja davant d'un forn d'oli.
Els Amics de Riba-roja davant d'un forn d'oli. | Cedida
Redacció
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:10h
Els onze forns d'oli de ginebre i el pou de gel de Riba-roja d'Ebre ja són Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). La proposta va ser aprovada este dimecres, per unanimitat, al ple del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. D'esta manera es dóna punt i final a la gestió iniciada per l'Ajuntament ja que, en ser un municipi petit, ha requerit del tràmit comarcal.

En este sentit, l'alcalde, Antonio Suárez, va ressaltar durant el ple que la declaració és una "molt bona notícia" tant per al poble com per a la comarca, i va destacar "la magnífica feina etnològica feta per un grup de voluntaris del municipi, els Amics de Riba-roja, que han descobert tota una indústria al voltant de l'oli". A la vegada, va apuntar que tot plegat "posa en valor el patrimoni de pedra seca de Riba-roja", que pot esdevenir un "potencial atractiu turístic" per al poble i la comarca.

Valor afegit al patrimoni local

Les estructures que s'han declarat BCIL són dotze construccions de pedra seca ubicades en diferents indrets del terme municipal. En concret, es tracta d’un pou de gel situat a la partida de Delaguà, prop de santa Madrona, i onze forns d’oli de ginebre ubicats per tot el terme, dos d’ells a Berrús. A més, dos d'estos forns fan 7 metres d’alçada i són coneguts, per la seua grandària, com a catedrals.

Tots ells van ser localitzats i inventariats gràcies a la tasca de l’entitat local Amics de Riba-roja, amb el suport del consistori, amb l’objectiu de contribuir a la seva conservació i valorització com a actiu visitable. Així, com a primer pas per a l'estudi d'este vestigi d'una activitat industrial de fa dos o tres segles, van recopilar fotografies i també el testimoni de gent del poble que coneixia de la seua existència i ús.

Un cop aconseguit el reconeixement, des de l'entitat es plantegen aprofundir en l'estudi d'estes construccions, senyalitzar-les i, fins i tot, organitzar visites guiades, ja que algunes es troben en molt bon estat de conservació.