El temps protagonitza una nova edició del festival d'intervencions efímeres «A Cel Obert»

Sis patis emblemàtics del centre històric de Tortosa acolliran les instal·lacions artístiques els dies 7, 8 i 9 d'octubre

Imatge d'arxiu de l'edició del festival del 2015.
Imatge d'arxiu de l'edició del festival del 2015. | Cedida
Redacció
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 10:19h
Per tercer any consecutiu, Tortosa es proposa encetar la tardor amb el festival d'intervencions efímeres A Cel Obert, una proposta singular que ofereix la possibilitat de descobrir el patrimoni de la ciutat de la mà de diferents artistes que ocuparan els patis de 6 edificis històrics i emblemàtics per ubicar-hi sis instal·lacions artístiques que duraran tot just tres dies, el 7, 8 i 9 d'octubre. Si en les edicions precedents van ser el color i les contraposicions el tema escollit enguany és el temps, en qualsevol de les seves accepcions. La regidora de Cultura, Dolors Queralt, junt a la directora de l'Antena Cultural Tortosa de la URV, Núria Gil, i la responsable de l'àrea de Cultura, Maria Josep Bel, han explicat avui el programa.
 
A Cel Obert manté l'objectiu inicial de convertir diferents espais de la ciutat d'alt valor patrimonial en escenaris de creacions artístiques efímeres. Els patis escollits estan emplaçats al Palau Montagut, al Palau Episcopal, a la Puríssima, a Sant Jaume i Sant Maties (Reials Col·legis) a Sant Jordi i Sant Domènec (Escola Oficial d'Idiomes) i al Museu. Els artistes que exposaran han sorgit d'una selecció prèvia de 50 candidatures procedents principalment de les Terres de l'Ebre, però també d'arreu de Catalunya, l'Estat i altres països. Per facilitar la visita als 6 espais, enguany s'endarrereix l'horari de tancament fins a les 22 hores. Divendres (19h), al Museu, es farà l'acte d'inauguració i la visita comentada, per part dels mateixos artistes, a tots els patis. L'endemà dissabte, els espais podran visitar-se de 11h a 14h i de 18h a 22h. Com a novetat, en esta edició, durant la tarda de dissabte (a partir de les 19h) se succeiran diferents actuacions musicals en els sis espais, d'una durada aproximada d'una hora, fins a la sessió dj final al Museu, prevista a partir de les 21.30h. Les actuacions aniran precedides novament per les visites comentades dels autors de les instal·lacions artístiques. En les edicions precedents, l'assistència de públic va ser força notòria, circumstància que podria repetir-se, més tenint en compte que el festival coincideix esta vegada amb altres activitats a la ciutat, com el festival Ebremusik i Dtapes.
 
A banda dels artistes seleccionats, A Cel Obert compta amb dos propostes fora de concurs. Es tracta de la creació de Javier de Riba, artista convidat que farà les seues intervencions als accessos dels sis patis. De la seua banda, el Museu acollirà la proposta artística de Carles Juncà i Míriam Soler, que van participar en la passada edició del festival Lluèrnia d'Olot.
 
El festival A Cel Obert lliura 1.000 euros a cadascun dels artistes participants per a despeses de material de la instal·lació. Diumenge (12.30h), es lliuraran els premis del Jurat i el Públic. El jurat està format pel sociòleg Blai Mesa, l'arquitecta Julia Schulz-Dornburg, l'arquitecta Cristina Bestratén i la doctora en història Núria Gil.
 
La regidora de Cultura ha valorat l'aposta de l'Ajuntament per una proposta destinada a posar en valor el patrimoni històric de la ciutat mitjançant la creació artística contemporània. La directora de l'Antena Cultural de la URV, de la seua banda, ha indicat que en la selecció dels artistes ha prevalgut la creativitat i la innovació.
 
A Cel Obert està integrat a la xarxa de festivals Transefímers impulsada per la Xarxa Transversal i formada pels festivals MAU de Granollers, Lluèrnia d'Olot i Ingràvid de Figueres.