Dos de les 17 rutes per descobrir el passat iber a Catalunya estan a les Terres de l'Ebre

Sota el títol 'Escapa’t a la ruta dels ibers!', s’han creat 17 productes turístics per apropar el patrimoni arqueològic | Les activitats combinen arqueologia, literatura, gastronomia i patrimoni natural, entre d'altres

Redacció
27 de setembre del 2016
Actualitzat el 28 de setembre a les 11:11h
Recinte fortificat del Coll del Moro.
Recinte fortificat del Coll del Moro. | Museu d'Arqueologia de Catalunya
Un cap de setmana per conèixer el Parc Natural del Delta de l'Ebre, la  costa i el passat iber d'este territori a través d'una ruta en golondrina en la qual es visitarà una musclera a la badia dels Alfacs, la ciutat d'Amposta i el jaciment ibèric de la moleta del Remei, i endinsar-se Ebre endins, visitant Gandesa, Tivissa i Vinebre i els seus jaciments ibèrics són dos de les 17 propostes que s'emmarquen en la celebració del 16è Cap de Setmana Ibèric, que tindrà lloc arreu de Catalunya els dies 1 i 2 d’octubre.

Així ho han explicat avui responsables del Museu d’Arqueologia de Catalunya i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural durant la presentació de les noves propostes culturals i turístiques desenvolupades al voltant de la Ruta dels Ibers, formada pels jaciments i equipaments patrimonials que mostren la civilització ibera que es va desenvolupar a Catalunya entre els segles VI i I aC. 

Este projecte de dinamització del patrimoni té com a objectiu millorar el coneixement i la qualitat de l’experiència en la visita dels jaciments ibèrics catalans. En concret, s’han posat en marxa dos grans projectes: els productes d’experiència turística i la col·lecció de guies de visita dels pobles ibers. 

'Escapa’t a la ruta dels ibers!'
Sota el títol Escapa’t a la ruta dels ibers!, s’han creat 17 productes turístics per apropar d’una manera lúdica i cultural el patrimoni arqueològic a la ciutadania, tan nacional com internacional; dinamitzar l’activitat econòmica en el territori; actuar com a generador de recursos fora del que són les zones turístiques convencionals, i dinamitzar els centres arqueològics a través dels ibers com a punt d’atracció. Els productes han estat plantejats com a rutes de descoberta, d’un a tres dies de durada, i es poden realitzar en grup o individualment. S’adrecen tant als mercats turístics com al públic finalista i compten amb un material de suport en diversos idiomes (català, castellà, anglès i francès).
 
Les activitats proposades en les 17 experiències combinen l’arqueologia amb d’altres àmbits, com el literari, el gastronòmic i el natural. A banda de les rutes El Montsià, terra d’ilercavons i L’Ebre, font de vida al país dels ilercavons, també destaquen experiències com la descoberta dels jaciments ibèrics de la comarca d’Osona des d’un globus aerostàtic o el paquet cultural i gastronòmic a les Garrigues. També hi ha propostes que combinen les visites culturals amb l’esport, com són les travesses a peu per conèixer els jaciments laietans de Cerdanyola del Vallès i Santa Coloma de Gramenet; el camí de ronda des de Torroella de Montgrí fins a Palamós, a la Costa Brava; la ruta en bicicleta per la costa penedesenca, amb les visites a la Ciutadella de Calafell i el jaciment de Darró, o l’esquí i les raquetes per descobrir els ibers que habitaren la Cerdanya.