Acuamed extreu mostres dels llots del fons del pantà de Flix per comprovar l'estat de la descontaminació

La previsió és que a final d’octubre s’haguen analitzat les mostres i es determine si és necessari extreure més llots tòxics

Redacció / ACN
15 de setembre del 2016
Actualitzat el 16 de setembre a les 10:41h
Les obres de descontaminació de l'embassament de Flix, davant la fàbrica Ercros.
Les obres de descontaminació de l'embassament de Flix, davant la fàbrica Ercros. | Sílvia Berbís
Des d'ahir, una draga extreu mostres dels fangs del fons de l'embassament de Flix i de l'aigüa per analitzar les mostres i comprovar quin és el seu estat i, en conseqüència, avaluar si cal continuar amb les extraccions per garantir que l'embassament quede convenientment descontaminat. És el que va anunciar l’empresa estatal Acuamed a l’Ajuntament de Flix, el qual demana garanties sobre els treballs de descontaminació després de l’escàndol de corrupció de la cúpula d’Acuamed i de la polèmica per l’abocament de productes tòxics a l’Ebre. La previsió és que a final d’octubre s’haguen analitzat les mostres i es determine si és necessari extreure més llots tòxics abans de començar el procés de depuració de l’aigua que encara resta a l'àrea confinada. 

"S’extrauran més del doble de mostres que en l’anterior anàlisi i seran analitzades per experts independents", ha explicat al diari El Punt Avui l’alcalde de Flix, Marc Mur; l'investigador del CSIC Joan Grimalt, i l'investigador de la Universitat de Barcelona (UB) Narcís Prat participaran en l’auditoria sobre el procés de neteja del pantà. Tant l’Ajuntament com la Generalitat ho havien reclamat en els últims mesos a l’Estat.

El conseller de Territori i Sostenibilitat va informar en el marc de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, celebrada este dimecres a Flix, que el Govern està molt pendent de com s'ha fet i què es fa en la descontaminació de l'aigua i el sòl de l'embassament del municipi de la Ribera d'Ebre. "L'Agència Catalana de l'Aigua hi estem molt a sobre i estem anant més enllà de les nostres competències perquè hi ha una peça que ens falla i és l'Estat que no dóna les dades amb la transparència que és exigible", ha criticat. "En casos de gestió ambiental és fonamental que la transparència sigui clara i diàfana", ha afegit.

Sobre la descontaminació del sòl, sobre la qual té competència plena l'Agència Catalana de Residus, ha explicat calendaris sobre els treballs duts a termes i sobre els previstos en els propers mesos. La Comissió de Sostenibilitat es tornarà a reunir al mes de gener amb l'objectiu que estos organismes sigui "operatius" en governabilitat. 

Transparència i informació
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va tornar a denunciar ahir en una visita a Roquetes la manca de transparència i d'informació, per part del govern espanyol, sobre la descontaminació de les aigües confinades de l'embassament de Flix. Rull ha assegurat que fa tres mesos, arran del cas Acuamed, es va sol·licitar, per escrit i via telefònica, la informació al Ministeri de Medi Ambient i encara no s'ha rebut cap resposta. El conseller va fer ahir esta reclamació des de l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, organisme per al qual ha garantit que es mantindrà l'aportació de recursos a la vegada que s'incrementarà la col·laboració. Rull també va explicar, en la seua visita, que s'està redactant el contenciós administratiu contra el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre un cop ja es va fer el requeriment al govern de l'Estat.