Tivissa impulsa un estudi sobre l'incendi que fa 2 anys va cremar més de 800 ha al municipi

El projecte està cofinançat per la Diputació de Tarragona i el durà a terme la fundació Pau Costa

Redacció
06 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:32h
Imatge d'arxiu de l'incendi de Tivissa de fa 2 anys
Imatge d'arxiu de l'incendi de Tivissa de fa 2 anys | Bombers de la Generalitat
L’Ajuntament de Tivissa, amb el cofinançament de la Diputació de Tarragona, ha signat contracte amb la fundació Pau Costa, per desenvolupar el projecte Estudi de recerca i gestió del coneixement en matèria d’ecologia del foc (mola de Bellerils), l'incendi que ara fa dos anys va cremar més de 800 ha al terme municipal. 

Entre els objectius d'este projecte d’estudi hi ha la recollida de documentació, tant pel que fa a les alternatives preses i les conseqüències aconseguides i evitades durant el foc, per tal d’extraure lliçons i experiències tant pel que fa a la gestió de l’emergència com a la gestió del paisatge. Més concretament, es tracta de fer un cas d’estudi de l’incendi de Tivissa adreçat tant als cossos d’emergències com als responsables de prevenció i gestió del territori.

El projecte també preveu la modelització d'escenaris de gestió dels règims naturals de llamps de la zona, usant les bases de dades de Bombers dels darrers 30 anys i els models de canvi climàtic de l'European Forest lnstitute (EFI).

L’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha destacat “la voluntat de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tivissa per donar a conèixer de forma científica la singularitat del foc de fa dos anys”. Segons Jardí, “va ser un incendi únic fins ara a Europa i conèixer-lo millor ens ajudarà a tots per tal de prendre mesures i estratègies de gestió davant els desastres naturals”.

Cal recordar que, entre el 15 i el 17 de juny del 2014, al terme municipal de Tivissa,  es va produir un incendi que va cremar part de la mola de Bellerils i que va afectar fins a 839 hectàrees. Segons els tècnics de Bombers de la Generalitat i de l’EFI, per les seues característiques, va ser un incendi únic a Europa, ja que és el primer cop que en la decisió de l’estratègia s'hi van incorporar criteris de confinament i de gestió.

A més, des dels anys 90 del segle passat, les muntanyes de Tivissa formen part del seguiment d’un grup de recerca contínua en incendis forestals. En  el marc d’esta recerca, s’han desenvolupat 48 projectes finals de carrera d'enginyer de forests de la Universitat de Lleida (UdL) , treballs de màster de la UdL i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), així com transferència de tecnologia a Bombers de Catalunya, França, Navarra, Anglaterra, Còrsega i Alemanya.

Per desenvolupar esta recerca contínua, es compta amb el suport de Bombers GRAF, de la fundació Pau Costa i de l'EFI (European Forest lnstitute), a través del projecte Europeau integrate PLUS, i també amb la supervisió del cap d’àrea forestal Bombers Generalitat i analista en cap dels Bombers GRAF, Marc Castellnou.