Nova campanya d'excavacións als espais de la Batalla de l'Ebre

Els treballs començaran el 12 de setembre i els duran a terme un equip conformat per arqueòlegs i investigadors de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Glasgow

Espais de la Batalla de l'Ebre.
Espais de la Batalla de l'Ebre. | Josep M Montaner
Redacció
29 d'agost del 2016
Actualitzat a les 10:09h
La Universitat de Barcelona i la Universitat de Glasgow, conjuntament amb l'Associació Lo Riu de La Fatarella, iniciaran una nova campanya d'excavació als espais de la Batalla de l'Ebre, al terme de Corbera d'Ebre, a partir del 12 de setembre. Segons l'associació, la intervenció es desenvoluparà durant 5 mesos en els quals es faran treballs de camp durant una setmana i, la resta de mesos, de laboratori. La campanya es descriu com de caràcter "puntual i preventiu" per "documentar un petit episodi" relacionat amb la batalla i se centrarà principalment en el coneixement i recuperació dels materials o estructures que es conserven a la zona coneguda com a Cova d'Estado Mayor del Batalló Britànic. L'equip que hi treballarà estarà dirigit per l'arqueòloga Mireia Romero Serra i comptarà amb 6 arqueòlegs i investigadors del grup DIDPATRI de la UB i 3 arqueòlegs de la Universitat de Glasgow.

Durant el mes d'agost i principis de setembre de 1938, les forces republicanes van anar reculant en els diferents escenaris de combat de la Batalla de l'Ebre. La pugna pel nucli urbà de Corbera d'Ebre i i rodalia va ser molt dura i va provocar combats acarnissats. Una de les unitats implicades en la defensa republicana va ser la XV Brigada Internacional, composta per efectius nord-americans, canadencs i britànics, tot i que també estava reforçada per reclutes procedents de les darreres lleves de Catalunya. Esta unitat va ser progressivament retirada cap al nucli estratègic de les Camposines i finalment retirada a finals de setembre, juntament amb el conjunt de brigades internacionals, per decisió del govern de la República.

Alguns dels llocs de comandament de la brigada han estat localitzats i identificats, com una de les coves existents a la Serra de Pàndols. Un dels altres punts que es relaciona amb el comandament és la zona a la qual es vol excavar, vora Corbera d'Ebre, a la Vall del riu Sec. Es tracta d'una petita cova artificial, una mena de refugi excavat aprofitant un desnivell de terreny, d'uns 30 m2 de superfície a l'interior, que originalment comptava amb dues boques d'entrada i que hauria estat utilitzat durant l'agost del 1938. 

Segons l'Associació Lo Riu de La Fatarella, a la zona a intervenir hi ha "diferents materials de l'època, susceptibles de ser investigats amb metodologia arqueològica". Joan Sambró, de l'Associació, ha explicat a l'ACN que el que es podria trobar és, bàsicament, llaunes de menjar o alguna medalla de la brigada perquè l'activitat en sí es va desenvolupar al voltant.

Equip
L'equip de la UB té una àmplia experiència en intervencions en arqueologia del conflicte, ja que ha actuat a Talamanca, Prats de Rei, Fatarella, o en aeròdroms republicans del Penedès. Els arqueòlegs de la Universitat de Glasgow usualment col·laboren amb el grup DIDPATRI en recerques d'arqueologia del conflicte. Els dos equips compten amb equipaments, espais i recursos tècnics per efectuar l'excavació, identificar i conservar els possibles materials que es puguen recuperar durant la intervenció. També es comptarà amb un equip assessor, expert en aspectes històrics, documentals i arqueològics de la Guerra Civil espanyola.