Roquetes torna a homenatjar la jota amb versadors ebrencs i mallorquins

La 2a Vetlada de Versadors de Roquetes donarà a coneixer un document gràfic dels anys 50 on canten els màxims exponents de la jota tortosina del segle XX com Lo Canalero

La II Vetlada de Versadors tindrà lloc el divendres 26 a les 22.30h
La II Vetlada de Versadors tindrà lloc el divendres 26 a les 22.30h | Cedida
Redacció
24 d'agost del 2016
Actualitzat a les 19:34h
Roquetes tornarà a organitzar una nit de versadors de jota este divendres 26 a l'Hort de Cruells. Després de la primera edició, on es va homenatjar al cantador roquetenc Juanito Aragonés, l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament, l'Escola de Música Tradicional Ebrenca Lo Canalero i l'Associació de recerca etnogràfica Espai de So han tornat a impulsar la 2a Vetlada de Versadors.

Enguany, hi haurà presència de poetes improvisadors d'arreu dels Països Catalans. Es comptarà amb els artistes mallorquins Macià Ferrer "Noto" i Miquel-Àngel Adrover "Campaner". Els cantadors i cantadores locals seran Sofia de la Ribera, Imma de Sopa, Juanito Aragonés, els Cantadors del Llar d'Amposta i la Rondalla dels Ports, que compta amb músics del País Valencià. Els versadors catalans i mallorquins cantaran per separat, en dues tandes i després es farà un "picadillo" entre tots. A més, es convidarà als cantadors mallorquins a interpretar la jota segons la tradició tortosina.

Esta experiència va nèixer fa uns quatre anys durant el Campus Ebre Folk que organitza Espai de So. Allà s'organitza també una vetllada de cant improvisat en homenatge al mític cantador Lo Canelero. Com recorda el valencià Lluís-Xavier Flores, etnògraf i component de Riu en So, el regidor de cultura de Roquetes i nét de Lo Canalero Francesc Ollé, "va trobar molt adient que al poble natal de Lo Canalero es portés esta vetllada també".

L'acte s'iniciarà amb l'audició d'un documental sonor de jota improvisada dels anys 50, en la qual participen versadors com ara Boca de bou, Lo Noro, Nicàssio i Lo Canalero. "És un document que fa molt que hem tingut accés", explica Flores. "Apareixen diferents versadors i diferents estils de la jota tortosina. Són cantadors d'eixa generació més antiga quan la jota estava en el seu màxim apogeu. Té un valor molt important per vore l'art i eixos estils de cant que alguns d'ells ja s'han perdut".