UP denuncia una reducció del 20% de les ajudes agroambientals de l’arròs

Segons el sindicat agrari, esta retallada ascendeix als 7,5 MEUR en els propers 5 anys

Redacció
04 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:31h
Camps d'arròs del delta.
Camps d'arròs del delta. | Sílvia Berbís
Unió de Pagesos (UP) denuncia que hi ha hagut una important reducció del 20% de les ajudes agroambientals del sector de l’arròs durant cinc anys, per part del Departament d’Agricultura, que suposarà una pèrdua total de 7,5 milions d’euros. A més d’esta pèrdua, alerten que cal tenir en compte l’augment de costos suportat pels arrossaires els últims anys com a conseqüència de la lluita contra el cargol poma, quantificats, com a mínim, en uns 200 euros per hectàrea, que serien 4 MEUR/any, un total de 20 MEUR en 5 anys. 

Per al sindicat, la reducció de les ajudes agroambientals representa un cop molt dur per a un sector estratègic com és el de l’arròs al delta de l’Ebre. El Departament d’Agricultura va fer efectiu dimarts passat, 2 d’agost, el pagament només del 5% de la prima de la mesura agroambiental de Gestió Sostenible en Zones Humides anualitat 2015, completant fins el 80% la prima ja avançada l’abril passat. El Departament ha pagat també la mesura complementària d’ús de llavor certificada, però, igualment, només n’ha fet efectiu el 80% de la prima.

El valor de l’ajuda agrombiental de 'Gestió Sostenible en Zones Humides submesura Actuació' en arrossars, aprovat al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, és de 329€/ha, i serveix per compensar els majors costos o menors ingressos de la pagesia pel fet de dur a terme pràctiques agràries més respectuoses amb el medi ambient del que ja és obligatori per normativa. Per tant, "amb la reducció d’estes ajudes es deixa de pagar a la pagesia per unes despeses o lucre cessant que ja ha pagat en el primer cas, o deixa d’ingressar en el segon, durant els anys 2015 i 2016", afirma el sindicat agrari. A més, "esta retallada en la prima el primer any de compromís, 2015, es consolida per tot el període de compromís d'aplicació de mesures, que és de 5 anys, mentre els pagesos continuen estan obligats donar compliment les condicions que de les ajudes", asseguren. Així, els arrossaires catalans perdran, segons UP, un total d’1'5 MEUR a l’any, que en el total del període suposaria una pèrdua de 7'5 MEUR; de mitjana, 395 euros per hectàrea. La retallada afecta a 1.827 pagesos que conreen més de 20.000 hectàrees d’arròs.

Segons exposa Unió de Pageos, el Departament d'Agricultura va decidir reduir el pressupost que destina a esta línia de 3,9  MEUR inicials a 3,42 MEUR, el que comporta que dels 2,94 milions que inicialment havia d’aportar la Unió Europea (el 47% del total) només n’haja d’aportar 2,58 milions. Per tant, l’aportació de l’administració a esta mesura agroambiental s’ha reduït en 842.105 euros

Unió de Pagesos recorda que els arrossaires del Delta de l’Ebre suporten des del 2009 la plaga invasora del cargol poma, "introducció de la qual no tenen cap responsabilitat però, com a conseqüència, a més dels greuges mediambientals que provoca, estan suportant un elevat sobrecost", que el sindicat agrari valora en un mínim de 200 euros per hectàrea, 4 MEUR. "Els arrossaires no poden suportar estructuralment aquest cost i assumir a més la reducció també permanent de les mesures agroambientals", denuncien. Per això, el sindicat demana al Departament que reconsidere la seua decisió i pague als arrossaires la totalitat de l’ajuda agroambiental per les despeses ja efectuades i les que efectuaran.