Programa de teràpia amb gossos a la residència d’avis d'El Perelló

Augment de l'atenció, millora del benestar psicològic, interacció interpersonal i descens de la depressió són alguns dels efectes d'este tipus de teràpies per a la gent gran

Els avis que residixen en centres per a estades llargues necessiten teràpies que propicien el seu benestar.
Els avis que residixen en centres per a estades llargues necessiten teràpies que propicien el seu benestar. | Sagessa
Redacció
20 de juliol del 2016
Actualitzat el 21 de juliol a les 18:02h
L’Obra Social La Caixa i la Fundació per a l’Atenció Social del Grup Sagessa han signat un acord pel qual la fundació bancària col·labora en el desenvolupament del Programa de Teràpia Assistida amb Gossos de la Residència d’Avis ‘Casa del Poble’ del Perelló. La teràpia assistida amb animals i especialment amb gossos facilita una millora de les funcions físiques, socials, cognitives i psicològiques dels avis i permet incrementar el seu benestar treballant a diferents nivells (emocional, cognitiu, físic i comunicatiu), segons les necessitats de cadascú. 

“Els estudis que investiguen els efectes de la teràpia assistida amb animals en persones que viuen en residències geriàtriques han demostrat efectes positius en l'augment de l'atenció, la millora del benestar psicològic, la interacció interpersonal, l'augment de la satisfacció amb la pròpia vida, la socialització, la comunicació i el descens de la depressió”, destaca el grup Sagessa en una nota de premsa.

Els avis que residixen en centres per a estades llargues necessiten teràpies que propicien el benestar social, psicològic i físic per a combatre els efectes negatius que poden acompanyar en alguns casos a l’ingrés en estos centres. El programa de teràpia assistida amb gossos que el centre està implantant oferix l’oportunitat d'interacció social al mateix temps que proporciona l’oportunitat d'estímul sensorial. Les sessions periòdiques de teràpia assistida amb animals ajuden als residents a orientar-se en el temps i en l'espai, ja que esperen l'activitat amb interès.

Principals objectius
El Programa de Teràpia amb Gossos té per objectiu disminuir en la mesura del possible el procés degeneratiu característic d’estos usuaris treballant a diferents nivells: emocional (Creant un vincle afectiu amb l'animal i els altres usuaris, estimulant la motivació i el sentiment de vàlua personal per millorar l'autoestima i l'autoconcepte, i potenciant l'expressió emocional), cognitiu (incrementant l'atenció sostinguda durant la sessió, millorant la percepció multi-sensorial, potenciant l'ús de la memòria, estimulant el raonament lògic), psicomotriu, i comunicatiu, entre altres.

L’Obra Social ‘La Caixa’ i la Fundació per a l’Atenció Social constituiran una comissió de seguiment per vetllar pel correcte desenvolupament del projecte i poder avaluar-ne els resultats.

L’acte de signatura ha tingut lloc avui dimecres, 20 de juliol a la residència d’avis i ha anat a càrrec de Tatiana Caro, directora d’Institucions a Tarragona de Caixabank i Montserrat Vilella, presidenta de la Fundació per a l’Atenció Social del Grup Sagessa. També s’ha comptat amb la presència de Ferran Cid, alcalde del Perelló, així com de representants de les dos entitats signants i professionals de la residència d’avis.