TOP | Les novetats i els clàssics de les Festes Majors de la Ràpita

Concerts, tradicions, menjades populars i carrosses es donen cita en un programa que incorpora innovacions

1200_1469024622cartellFM2
1200_1469024622cartellFM2
Dani Sainz de Aja
21 de juliol del 2016
Actualitzat el 22 de juliol a les 10:40h

Les dames i pubilles 2016 es van presentar el passat dissabte 16 Foto: Facebook Ajuntament de La Ràpita


Enguany el programa de Festes Majors de la Ràpita arriba carregat de novetats. La primera, va ser la gala de coronació de les pubilles i dames 2016, que es va avançar al passat dissabte en un nou format que va omplir de gent l'amfiteatre del Parc de Garbí. Però els rapitencs es reserven les ganes de xalar fins este divendres 22, quan es dóna el tret d'inici a les Festes Majors de Sant Jaume, fins el diumenge 31. Una setmana i tres dies amb concerts, actes tradicionals, propostes esbojarrades, festes per totes les edats, actes taurins, ball i àpats populars. Propostes clàssiques i noveses de les quals n'hem fet una selecció: 
 
La nit de "l'empalmada"
És la primera nit des festes i, com mana la tradició, no es dorm. Dels concerts de la nit, directes a fer un tall de cóc i, d'allí, a córrer el bou capllaçat. El divendres 22 comença la festa amb un correfoc (22.30h), que travessarà el centre del poble i, a partir de les 23.30h a l'esplanada del pavelló firal, comença la xalera de veritat. El grup de pop-folck Blaumut obrirà la nit i a continuació els dos DJ's rapitencs de més èxit (en les seues respectives franges de públic): Fernando Garcia i Albert Gonzàlez. Amb el temps just per passar per casa qui ho necessite comença la "manyanita" al bar Pepet (6h), on es reparteix cóc i mistela, el ritual previ al bou capllaçat (7h).




Les carrosses
El cosso iris de la Ràpita (diumenge a les 18h) guanya més participació any rere any i és, segurament, la desfilada de carrosses més gran de les Terres de l'Ebre. Enguany el nombre de comparses arriba a la trentena. Caldrà estar molt atents al treball d'escenografia i vestuari i, sobretot, a la coreografia. Alguns fa setmanes que assagen...

El Festival de Rondalles i la morra
Qui diu que les tradicions són aborrides? Almenys, estes dos fan xalar i emocionar a parts iguals. El 34è Festival de Rondalles (dilluns 25 a les 22.30h) omplirà un altre cop la Plaça del Cóc amb les actuacions de vuit rondalles ebrenques i els seus cantadors. No hi faltarà la rondalla rapitenca amb Joseret, la veu dolça de Sílvia Ampolla o la rondalla de Roquetes amb Juanito Aragonés.

També es celebren 34 anys d'afició a la morra a la Ràpita. Este joc de dits i sumes que practicaven els mariners s'ha recuperat en els darrers anys i s'ha consolidat com "l'esport" preferit dels rapitencs. Atenció, perquè al campionat de morra (dimecres 27 a les 17h) que tindrà lloc al Pavelló Firal hi participen els millors del món.

Cursa d'autos locos i esport
És un dels espectacles més curiosos de veure i que s'ha consolidat en el programa de festes després d'onze edicions. L'únic en comú que tenen els vehicles participants en la cursa d'autos locos (dimecres 27 a les 22.30h) són les rodes, i és que alguns construeixen la seua andròmina per a que siga ràpida i altres tiren d'imaginació per fer-la divertida. Qualsevol de les dos opcions té números per no acabar la cursa. Així que agafeu posicions prop d'un revolt i atents als avançaments!

Per als qui prefereixen passar la ressaca fent suar el cos, el programa de festes incorpora també activitats esportives. Entre elles, la primera cursa d’Orientació, organitzada per Corriol i regidoria d’Esports (dimecres 27) que ja compta amb més de 50 inscrits. Però també trobem clàssics, com la bicicletada popular (divendres 29) o els Opens de Padel  i de Tennis organitzats pel Club de Tennis Serramar o el centre esportiu Johnny Montañés. O també el campionat de streatball 3x3 categoria organitzat pel Club Bàsquet La Ràpita.


El Ball de Zafán
Enguany l'associació Petit Comitè es reserva el seu We Are Not Dj's per a l'agost. Però no ens deixen orfes de propostes musicals interessants i han decidit organitzar una nit de concerts a l'antiga via del Val de Zafán, a les escoles (divendres 29, a les 22h). Hi actuaran els grups Vlium i Daniel Evans & The Family X.

La Nit Jove
Algú dirà que enguany el jovent ha perdut la Carpa Jove, la qual havia funcionat molt bé el primer any, no tant el segon. A canvi, s'han programat matinades de Dj's després de l'orquestra i una nit exclusiva pels joves (divendres 29 a les 22.30h), amb un sopar al Parc de Garbí organitzada per l'Abarra i un concert de punk-rock amb 'El último ke zierre', 'Axis of fear' i 'Eskupiendo ira'.

Dinars populars
Ja se sap que a la Ràpita es menja bé. També durant les Festes Majors. Per a que agafeu en força tots els actes i les tardes de bous, les penyes del poble han preparat el següent menú: esmorzar fort a base de botifarra (divendres 29 a les 9h, plaça de bous), tapa de musclos del terreno (dimecres 27 a les 11h, sindicat), primer plat d'una selecció de les millors paelles rapitenques (dijous 28 a les 12h, Garbeach), de segon plat estofat de bou (dimecres 27 a les 14h, pavelló firal) i un berenar culé amb vistes (divendres 29 a les 18h, mirador de la Torreta).
 

La plaça de bous de la Ràpita en un dia de les Festes Majors de 2015. Foto: Sofia Cabanes


Per als aficionats als bous
Durant esta setmana de festes la Ràpita es converteix indiscutiblement en la capital dels correbous. S'hi han programat una quinzena d'actes taurins on no hi faltarà cap de les modalitats tradicionals. En primer lloc, cal saber que les tardes de bous a la plaça seran des del dimarts 26 al divendres 29, començant a les 18.30h i acabant a mitjanit amb el bou embolat. Els dos bous capllaçats seran al començament, el divendres 22 (20.30h) i el dissabte 23 (7h), entremig, hi haurà un bou embolat (00.05h) pels carrers de la població. Anoteu-vos també la tarde de bous cerrils (dimarts 26 a les 18.45h), l'exhibició de vaques enfundades (dijous 28 a les 9.30h) i el concurs en el qual participaran 4 ramaderies com a punt i final de les Festes (dissabte 30 i diumenge 31 a partir de les 18.30h), organitzat per la penya La Tradició. 

Per als xiquets

Ben bé es podria fer un programa de festes només pels més menuts. Ja des de el primer dia, els xiqtenen una cita amb la trencada d'olles a Plaça Carles III (divendres 22 a les 18h). Al dia següent, al moll de Club Nàutic es celebra el tradicional pal ensabonat i altres proves relacionades amb la mar (dissabte 23 a les 11h). La festa de l'aigua blaveta (dimecres 27 a les 11h) és un altre dels imperdibles entre la canalla. Una guerra de poalades d'aigua per passar la calor.  I per últim no ens oblidem de mencionar el que serà segur l'atracció estrella d'este estiu a la Ràpita: un tobogan aquàtic de 115 metres que s'instal·larà a l'Avinguda Pare Castro (dijous 28 a les 18h).
 

Foto: Ariadna González