La Ràpita impulsa una Base Nàutica i l’ordenació de la barra del Trabucador

* Un centre de serveis a la pèrgola i plataforma de fusta existent, zones d’aparcament, i la delimitació de zones de platja naturista, per a gossos, o per a la pràctica del kitesurf, són propostes incloses al projecte bàsic

Redacció
13 de juliol del 2016
Actualitzat el 20 d'octubre a les 18:10h
L'Ajuntament vol crear una Base Nàutica al Trabucador i ordenar els usos de la barra.
L'Ajuntament vol crear una Base Nàutica al Trabucador i ordenar els usos de la barra. | Cedida
L'Ajuntament de La Ràpita ha elaborat el projecte bàsic de creació d’una Base Nàutica per a l’ordenació, promoció i gestió sostenible de les activitats turístiques a la barra del Trabucador, ubicada al seu terme municipal. El projecte ha de permetre fomentar este espai privilegiat i emblemàtic del Delta de l’Ebre com a destinació turística, i a la vegada ordenar els usos que s’hi desenvolupen, així com el trànsit que suporta, que ha anat creixent amb els anys. Per tirar endavant el projecte, el govern rapitenc, d’una banda, ha sol·licitat una concessió administrativa per a l’ocupació de l’actual espai de la plataforma de fusta i pèrgola ja existents, a l’inici de la platja, per tal d’ubicar-hi la futura Base Nàutica i desplegar-hi els serveis adients per al seu aprofitament. A més a més, ha sol·licitat al departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat una subvenció per finançar en part l’execució del projecte.

La barra del Trabucador és un istme de sis quilòmetres que unix el delta amb la Reserva de la Punta de la Banya, conformant la Badia dels Alfacs, un dels ports naturals més grans d’Europa idoni per a la pràctica d’activitats nàutiques. Així, la barra del Trabucador oferix a banda i banda, separades per només un centenar de metres, dos llarguíssimes platges verges tan diferents com atractives: una interior d’aigües càlides poc profundes, i una exterior a mar obert. Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili ha identificat el Trabucador com el recurs turístic més visitat del delta de l’Ebre, amb més de 360.000 visitants/l’any. Per la seua morfologia esdevé una de les millor localitzacions d’Europa per a l’aprenentatge i la pràctica del kitesurf.

“Per tot això, el Trabucador requerix d’una infraestructura que permeta el foment de les activitats turístiques responsables amb el medi ambient i garantisca la seguretat dels usuaris, fent compatible la conservació d’un espai únic a la Mediterrània amb el foment d’esta destinació turística tan especial i la generació d’un benefici econòmic i social”, ha assegurat l’alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós.

Així, la proposta d’actuació a la barra del Trabucador partix de dos escales: en l’escala més domèstica la Base Nàutica, i en l’escala més general, el conjunt de la barra del Trabucador. Pel que fa al primer àmbit, es proposa reaprofitar la pèrgola i plataforma de fusta existents per ubicar-hi el Centre de gestió, Base Nàutica i punt d'informació turística. Inclou un edifici de serveis, amb el punt d’informació turística, locals comercials, vestidors, una aula polivalent (aula de formació i divulgació, reunions, pràctica de ioga i estiraments, etc.) i bar cafeteria amb terrassa. També inclou un local per al lloguer de bicicletes, un per al lloguer de canoes, serveis WC, canviadors, i a l’exterior, espai de pícnic, espai per a autocaravanes, aparcaments i dutxes.

Respecte al conjunt de la barra, l’objectiu principal és regular-hi els usos. D’esta manera, es contemplen espais de platja, de platja específicament naturista, platja per a gossos i espais per a la pràctica del Kitesurf i esports nàutics. A més a més, a l’accés de la barra s’hi contempla un control de vehicles per a la temporada de l’any amb més afluència. Actualment, els dies punta són gairebé 2.000 els vehicles que transiten per la zona. També es delimiten les àrees d’aparcament de vehicles per tal de minimitzar l’afectació sobre els espais naturals i l’important ecosistema dunar del Trabucador.

El projecte contempla igualment implementar una sèrie de noves actuacions al llarg de la barra del Trabucador per tal de protegir l’ecosistema, tal com senyalitzacions informatives, delimitació amb tanca de fusta i passamà de corda a les zones de vegetació natural amb plafó explicatiu, senyalització de passos entre el sistema dunar central i plafons explicatius de la fauna avícola, entre altres.