La piraguada en defensa de l'Ebre, marca l'inici d'una setmana de lluita en clau europea

La Plataforma presentarà dimecres una queixa davant la CE contra el PHE i presenciarà la votació de l'informe dels eurodiputats que van visitar el Delta

Uns quants participants de la piraguada a l'Ebre mostren dins de l'aigua una pancarta on s'hi llegeix
Uns quants participants de la piraguada a l'Ebre mostren dins de l'aigua una pancarta on s'hi llegeix | ACN
ACN
10 de juliol de 2016, 23:02
Actualitzat: 23:34h
Una piraguada des de Xerta fins a Tortosa en la qual han participat prop de 180 persones ha donat el tret de sortida este diumenge a una setmana en què la Plataforma en Defensa de l'Ebre intensifica la lluita contra el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre (PHE) en clau europea.

Dimecres, diversos membres de la Plataforma presenciaran des de Brussel·les la votació al Comitè de Peticions de l'Eurocambra de l'informe redactat per la delegació d'eurodiputats que van visitar el Delta al febrer. El mateix dia, presentaran una queixa contra el pla davant la Comissió Europea amb l'objectiu que es modifiquen els cabals ecològics. "Si Europa obliga a fer modificacions, Espanya ho haurà de fer", ha explicat un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello. Si Brussel·les fes el requeriment i el govern espanyol no canviés el PHE, s'obriria la porta a les sancions econòmiques.

La queixa que la Plataforma presentarà dimecres davant de la Comissió Europea a Brussel·les ha estat elaborada tenint en compte, principalment, factors tècnics i mediambientals. En la redacció hi han participat, de fet, científics i tècnics de la Universitat Rovira i Virgili. Segons ha explicat Panisello, el text constata els incompliments d’una sèrie de normatives europees i la vulneració de “moltes directives europees d’aigua” i per això demana modificacions en el PHE, principalment sobre el cabal ecològic del riu, les hectàrees de nous regadius i la construcció d’embassaments. 

La queixa s’assembla a la que la PDE ja va presentar amb l’anterior PHE. “És un tràmit que s’ha de fer”, ha detallat Panisello, que ha insistit en què esperen que Europa tinga en compte les demandes del territori perquè “el pla suposaria la liquidació del Delta i l’activitat que es produeix al seu voltant”. El text, un cop presentat, s’haurà de debatre i caldrà que siga admès a tràmit. Un cop fets estos procediments, Brussel·les podria instar al govern espanyol a modificar el pla hidrològic.

Segons ha explicat la portaveu de la PDE Susanna Abella, les institucions europees hauran d’avaluar el pla de conca, tant amb les aportacions que pot fer la Plataforma com amb la lectura que es faça des de Brussel·les, i després podrien instar l’Estat a modificar el PHE mitjançant cartes d’emplaçament. Amb tot, si l’executiu espanyol no donés una resposta satisfactòria, s’iniciaria un procediment d’infracció que es duria fins al Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg. “No volem que sancionen l’Estat espanyol”, ha dit Abella, “volem que facen bé els Pla de Conca”. 

L’informe al Comitè de Peticions

A més de presentar la queixa, la PDE també assistirà dimecres a la sessió del Comitè de Peticions del Parlament Europeu en la qual es votarà l’informe redactat per la delegació d’eurodiputats que va visitar el Delta l’endemà de la manifestació a Amposta. Les sensacions de la Plataforma és que l’informe serà favorable als interessos de les Terres de l’Ebre. Amb tot, recorden que “l’informe no és vinculant” però consideren que sí que ajudaria a suggerir al govern espanyol que cal un augment del cabal ecològic.

Segons Panisello, els eurodiputats que han redactat l’informe van mostrar-se sensibles a les reivindicacions fetes des de les Terres de l’Ebre. “A més de parlar amb membres de la Plataforma, van parlar amb arrossaires, musclaires i això va calar molt”, ha afirmat el portaveu, que creu que els parlamentaris van veure que “hi ha un problema greu” amb el Pla actual. A més, ha carregat contra el Partit Popular perquè, segons la PDE, en el moment de la visita dels eurodiputats “va tergiversar la informació, va barrejar el sobiranisme i va fer veure que això era un problema de territori”. 

De cara al setembre, la Plataforma ja ha avançat que es fixarà en el projecte del canal Xerta-Sénia, que segueixen “de prop i amb preocupació”.

La piraguada

La piraguada ha celebrat la XVI edició amb menys participació que els darrers anys –s’estima que hi ha hagut un 20% menys de participants- però, amb tot, han baixat pel riu prop de 80 piragües. El punt de partida ha estat Xerta, amb una aturada a Aldover per acabar a Tortosa, uns 12 quilòmetres de recorregut. En arribar, han desplegat una pancarta on es llegia “L’Ebre sense cabals és la mort del Delta”. La piraguada està emmarcada en la iniciativa europea Big Jump, en defensa dels rius.

L’acte, descrit com una “manifestació lúdica”, s’ha presentat com una continuació de la manifestació multitudinària que es va fer a Amposta el 7 de febrer i la protesta a Barcelona al juny. El nus pintat que hi ha en un dels murs al costat del riu ha estat modificat este diumenge amb un cercle d’estrelles al voltant per intensificar el caràcter europeu que la PDE agafa aquesta setmana.