El jutge decidirà si cal retirar o no el monument franquista de Tortosa

El jutjat Contenciós Administratiu de Tarragona admet a tràmit la demanda presentada per l'advocat Eduardo Ranz contra l'Ajuntament de Tortosa per incompliment de la Llei de Memòria Històrica | La justícia ha donat la raó a Ranz esta setmana en un recurs de les mateixes característiques que obliga un ajuntament de Valladolid a retirar la simbologia franquista

Detall del monument franquista de Tortosa.
Detall del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
02 de juliol del 2016
Actualitzat el 04 de juliol a les 10:14h
El jutge haurà de decidir finalment, al marge del resultat de la consulta celebrada el passat 28 de maig, si l’Ajuntament de Tortosa ha de retirar el monument franquista erigit al mig de l’Ebre.

Segons ha pogut saber aguaita.cat, el jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona ha admès a tràmit este mateix divendres la demanda presentada per l’advocat Eduardo Ranz en què denuncia un "manifest incompliment" de l'article 15 de la Llei de memòria històrica (52/2007) en mantenir el monument franquista de Tortosa.

Ranz, l’advocat especialitzat en memòria històrica que va presentar la demanda, ha rebut amb satisfacció la notícia. “He presentat 21 demandes d’este tipus i les 21 han estat admeses a tràmit, tret d’alguna excepció de la qual em falta la notificació”, ha explicat a l’aguaita.cat. De fet, una d’estes demandes ja ha obtingut una sentència favorable que pot assentar precedents.

El Jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de Valladolid ha obligat esta setmana a l'Ajuntament d'Olmedo a elaborar un catàleg de vestigis en este municipi sobre la Guerra Civil i la Dictadura, així com a la retirada de qualsevol simbologia del règim franquista i la seua repressió.  La sentència, la primera d’estes característiques a l’Estat estima la demanda interposada el passat 1 de maig per Ranz i és ferma, de manera que no admet recurs.

Amb este recent antecedent, Ranz confia que la demanda contra l’Ajuntament de Tortosa seguisca el mateix curs. “La fonamentació legal és la mateixa, la llei és la mateixa i les circumstàncies són les mateixes. Esperem que el resultat siga similar”, assegura.

L'article de la Llei de memòria històrica en què Eduardo Ranz basa la demanda és el 15.1, segons el qual les "administracions públiques prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la guerra civil i de la repressió de la dictadura". Un article en qual en el seu punt 3 també s’insta al govern estatal a “col·laborar” amb les comunitats autònomes i les entitats locals “en l'elaboració d'un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura” per a la seua posterior retirada o museïtzació. Un catàleg del qual, segons constata la demanda de Ranz, tampoc disposa l'Ajuntament de Tortosa. 

Defensors del manteniment del monument als caiguts de la batalla de l'Ebre basen els seus arguments en què l'article 15.2 diu que el disposat en "l'apartat anterior no serà aplicable quan concórreguen raons artístiques, arquitectòniques o artisticoreligioses protegides per la llei". El cert, però, és que el monument franquista de Tortosa no disposa de cap figura de protecció. Si bé es troba inscrit Catàleg d’Edificis i Conjunts Urbans i Rurals de Caràcter Històric del mateix municipi, este tipus de catalogació no disposa de protecció com sí que ho estan els Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) o els Béns Culturals d’Interès Local (BCIL). 

El següent pas processal després de la seua admissió a tràmit, és que l'Ajuntament de Tortosa, en el termini de 20 dies, aporte el seu expedient administratiu, justificant, si és el cas, l'incompliment de la Llei de Memòria Històrica. Un cop haja donat trasllat, depenent de la documentació que hagen aportat, serà el jutge qui decidirà si es procedeix a celebrar judici o, directament, dicta sentència.

En el cas de la demanda presentada a Olmedo, el cas s’ha resolt amb sentència ferma en menys de dos mesos. Ranz confia que el cas de Tortosa es resolga amb la mateixa celeritat.