Les propostes, fora de concurs, del festival mónFILMAT

El primer festival internacional de cinema que acull les Terres de l'Ebre basa la seua selecció en la importància dels paisatges dins la narració

Un dels grans del cinema espanyol, José Sacristán, protagonitza 'Quatretondeta', un dels films del festival
Un dels grans del cinema espanyol, José Sacristán, protagonitza 'Quatretondeta', un dels films del festival | Cedida
D. Sainz de Aja
01 de juliol del 2016
Actualitzat el 04 de juliol a les 17:15h

Este divendres es dóna el tret de sortida a la primera edició del Festival Internacional de Cinema i Paisatge mónFILMAT. Des del dia 1 de juliol fins el 9 es projectaran més de vint produccions, entre pel·lícules i curtmetratges, a diferents indrents emblemàtics del Montsià, però amb l'epicentre a Amposta. A més de gaudir d'alguns dels referents del cinema d'autor on el paisatge és també un personatge de la trama, mónFILMATtambé proposa barrejar cinema i gastronomia. Estes són algunes de les pel·lícules destacades de les seccions que no van a concurs:

La propera pell
La pel·lícula que inaugura el festival és un thriller psicològic dirigit per Isa Campo i Isaki Lacuesta i protagonitzat per Emma Suárez, Àlex Monner i Sergi López. Un adolescent retorna amb la seua família després 8 anys desaparegut, quan ja se'l donava per mort. Aleshores mare i fill comencen a reconstruir la seua relació però poc a poc sorgeix la sospita si el fill és realment qui hauria de ser, o si es tracta d'un impostor. Entremig, es plantegen temes de caràcter vital, com l'engany, els records, la identitat, l'amor incondicional de la família... Amb tot, un llargmetratge que arriba a mónFILMAT després de triomfar al festival de Màlaga amb sis premis, entre ells els premis especials del jurat i la crítica.

Multicines d'Amposta
Divendres 1 a les 20:00 (amb la presència del productor i un dels actors, Sergi López).


Quatretondeta
La primera pel·lícula en solitari del cineasta Pol Rodríguez després de treballar amb directors com Agustí Villaronga. Rodríguez fa una visita al poble dels seus iaios, Quartetondeta (Alacant), de la mà de Tomàs, un ancià interpretat pel gran José Sacristán. La dona d'en Tomàs ha mort i, com ell li va prometre, tractarà de dur el fèretre a este petita població en contra dels desitjos de la seua filla (Laia Marull). El viatge de Tomàs es va nodrint de l'aparició de diferents personatges estrafolaris, com un criador de pollastres (Sergi López), i la posada en escena del poble, la seua gent i tradicions. Tot plegat fa un retrat de la forma de ser i idiosincràsia dels pobles amb una capa d'humor negre i absurditat.

La projecció de Quatretondeta es podrà gaudir amb un sopar de la mà del chef Albert Guzmàn al Museu del Mar de La Ràpita. El preu del tiquet del sopar i la pel·lícula és de 22€.

Museu de la Mar de l'Ebre, La Ràpita
Dissabte 2 a les 21:30 (amb la presència del director)




Hija de la laguna

Esta és una d'aquelles històries que mai apareixen als mitjans de comunicació però que caldria conèixer. 'Hija de la laguna' és un documental peruà dirigit per Ernesto Cabellos que explica la lluita dels habitants dels Andes contra les multinacionals de la mineria. La Nélida, una dona que parla amb els esperits de l'aigua i que al mateix temps estudia dret, s'enfronta amb una companyia que vol destruir la llacuna que ella considera la seua mare perquè a sota s'hi amaga or.

El documental es projectarà prop d'una altra llacuna, la de l'Encanyissada, després del sopar que oferirà el Restaurant l'Estany, just al costat de la barraca de la Casa de Fusta. Els tiquets valen 20€.

Divendres 8 de juliol a les 21:30h
Casa de Fusta, Llacuna de l'Encanyissada (Amposta)





El Olivo
Molts espectadors d'estes terres s'emocionaran amb l'historia de 'El Olivio', la darrera pel·lícula d'Icíar Bollaín. En primer lloc pel paisatge d'oliveres, ubicat en este cas a l'interior de Castelló, però que tant paregut és al nostre. I, en segon lloc, per la tendresa d'esta fàbula, que és la lluita per recuperar les arrels enfront un món materialista, on tot està en venda. Fins i tot l'olivera del iaio de l'Alma (Anna Castillo), la protagonista. Quan la familia es ven l'arbre mil·lenari, el vell deixa de parlar. Passats els anys, Alma emprèn un viatge per Europa per trobar aquella olivera que esdevé una road movie.

La projecció de 'El Olivo' es fa en terra d'oliveres mil·lenàries, a Ulldecona. Concretament al Restaurant les moles. L'entrada, amb sopar, val 35 euros.

Dissabte 9 de juliol a les 21:30h
Pedrera del Restaurant Les Moles, Ulldecona





Chasselas Forever
Tot un homenatge a la viticultura. Disposant dels recursos tècnics més capdavanters, Chasselas Forever (Suïssa) retrata al mínim detall i amb una producció i fotografia molt mimada, tot el procés del cultiu d'esta varietat de raïm, la chasselas, els orígens de la qual encara planteja molts enigmes. Un documental visualment impactant.

La projecció de Chasselas Forever donarà pas a un tast de vins comentat dels vins D.O. Terra Alta de la mà dels vins Plana d’en Fonoll del Celler Sant Josep Vins (Bot), que inclourà una selecció composta per varietats com la Syrah, Cabarnet o Sauvignon. El tast de vins i la projecció costarà uns 9€.




Mar de Fons
És un dels curtmetratges de factura ebrenca que es projecten al festival. La rapitenca Ariadna Rodríguez dirigeix este documental sobre la feina i les històries de sis pescadors al llarg de la seua jornada de treball a bord d'una barca d'arrossegament. El curt ha estat premiat al festival Ficat i també ha estat seleccionat al festival egipci Qabila i recentment al Wind international film festival de Hollywood.

És un dels quatre curts de la secció 'Ribera', de temàtica i autors locals. Els altres curts són 'El moment, un viatge a la terra del terç' (Elisenda Trilla), 'Landscape' (Germán Machí i Roman Aixendri) i 'L'arròs. El cicle de la vida al Delta' (Pau Bertomeu).

Casino d'Amposta
Dissabte 2 a les 18:30
(amb la presència de la directora)




Al sostre del món
Cita obligada per a xalar tant grans com menuts. Al sostre del món és una aventura d'animació francesa que ens trasllada a la Rússia dels tsars i al pol nord. El iaio de la Sasha, la protagonista, és un gran explorador rus que s'ha perdut durant una expedició al pol nord. La petita aristòcrata emprendrà un èpic viatge per trobar al seu estimat iaio.

Multicines d'Amposta
9 de juliol a les 18:30 (gratuïta per a pares i acompanyants)



... i per als amants dels curts, dos propostes
La primera, és per si a més d'amant dels curts sou també aficionats a fer-ne. El festival acull les jornades col·laboratives Kino Tarragonik, on qualsevol persona es pot apuntar i participar en projecte audiovisual que s'haurà de dur a terme en només 3 dies, amb base a la residència d'artistes de Balada (Delta de l'Ebre). Podeu demanar més informació a [email protected], o visitant el seu bloc.

La segona, és la secció de curtmetratges del festival, anomenada L'aluet. Una vintena de curts es projectaran al llarg de tres dies, repartides en tres categories: "Cap a una vida millor", "mónANIMAT" i "El misteri de l'amor". Una de les projeccions, la dels curts d'animació, esta dirigida al públic infantil i l'entrada és gratuïta. A més, el públic podrà triar el millor curt del festival. Podeu trobar més informació aquí.