L'ampostina Maite Masià assumix, de forma interina, la direcció d'Antifrau

El seu nombrament com a mà dreta de Daniel de Alfonso va estar envoltat de polèmica ja que el seu nom apareix en les escoltes telefòniques del cas de les ITV

Redacció
29 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:01h
Maite Masià al costat de Josep Maria Vila d'Abadal en una foto d'arxiu sobre la presentació de la Fira de la Biomassa l'any 2014.
Maite Masià al costat de Josep Maria Vila d'Abadal en una foto d'arxiu sobre la presentació de la Fira de la Biomassa l'any 2014. | Adrià Costa
L'ampostina Maite Masià assumeix des d'este dimecres, de forma interina, la direcció de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) en substitució de Daniel de Alfonso, destituït este matí de forma fulminant pel Parlament de Catalunya una setmana després que esclatés l'escàndol per les seues converses amb el ministre Jorge Fernández Díaz on conspirava contra els polítics i els partits independentistes.

Segons la normativa interna de l'Oficina Antifrau, la directora adjunta subtituix el director "en cas d'absència o incapacitat temporal" i també "assumeix interinament les funcions del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya en cas de cessament". Així doncs, un cop comunicada formalment la destitució, Masià ha passat a ocupar de forma momentània la direcció de l'OAC. Sembla, però, que serà per poc temps. Este matí, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha emplaçat el Govern a proposar com abans millor el nom del substitut de De Alfonso: "Cal recuperar la confiança dels ciutadans en les seues institucions", ha afirmat.

El nombrament de Masià a finals de 2014 pel ja exdirector de l'OAC com a mà dreta ja va estar envoltat de polèmica. De fet, que en la Comissió d'Afers Institucionals, on es va votar la seua ratificació els grups d'ERC, ICV, la CUP, C's i PP,  van deixar palès la seua desconfiança en el nomenament de Masià, en ser considerada una de les persones clau en la trama del cas ITV -a través de la qual s'atorgaven de forma fraudulenta els concursos de les estacions d'inspecció- pel qual es troba imputat Oriol Pujol. 

L'ampostina apareix en les converses telefòniques recollides al sumari d'este cas -com a directora de l'ICAEN- per arreglar els concursos públics relacionats amb l'eficiència energètica dels edificis oficials de la Generalitat i també subvencions a la trama. Tot i això ni Guàrdia Civil ni Fiscalia van apreciar cap tipus d'actuació delictiva per part de l'ampostina.

Durant el debat a la comissió, a més, l'aleshores diputada de Ciutadans, Carina Mejías, va subratllar que Masià "va redactar l'últim informe de la comissió d'investigació del cas Palau dient que no hi havia indicis fefaents que CiU s'hagués finançat irregularment amb comissions il·legals".

Nascuda a Amposta el 1969, Maite Masià és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona. L'1 de març del 2011 va ser nomenada directora de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va ocupar fins al 2 desembre 2014 quan va ser nomenada directora adjunta d'Antifrau.