Certificat d'eficiència energètica: qualitat o 'burrocràcia'?

per Aguaita.cat , 4 de juny de 2013 a les 14:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Què és, la Certificació d'Eficiència Energètica d'un edifici?
La Certificació d'Eficiència Energètica d'un edifici és el resultat del càlcul del consum d'energia necessari per satisfer la demanda energètica de l'edifici en condicions normals. Classifica els edificis dins d'una escala de set lletres en què la lletra G correspon a l'edifici menys eficient i la lletra A l'edifici més eficient, segons el consum d'energia i les emissions de CO2.


Us sona? Amb es electrodomèstics ja fa temps que funciona!

Per a què serveix, la Certificació d'Eficiència Energètica?
la Certificació d'Eficiència Energètica proporciona informació útil a l'usuari final sobre el comportament energètic de l'edifici o habitatge que vol comprar o llogar. Alhora, també serveix per oferir opcions a l'usuari de com millorar-ne l'eficiència energètica, mitjançant les recomanacions presents que tindran els certificats. Aquestes millores seran mitjançant l'explicació de quin tipus d'inversió s'ha de fer, quant costarà econòmicament i en quant de temps es recuperarà la inversió.


Així doncs, a partir d'ara, si teniu un pis per llogar o per vendre, primer haureu de buscar un tècnic competent (enginyer o arquitecte) perquè us certifiqui el pis.
Hi ha dues possibles lectures sobre aquest fet: la primera és que no arriba en un bon moment, perquè és un cost més per a un propietari que veurà com gairebé tot l'import d'un mes de lloguer l'ha d'invertir prèviament per un paper. A més, com a professionals que ens dediquem al tema energètic, veiem que s'ha creat un servei més que ja està rebentat, en el sentit que s'estan oferint certificacions a uns preu que posen en dubte la qualitat del certificat.

La segona lectura, que és la nostra, és que és una eina que permet a qualsevol propietari saber en quina situació de consum d'energia es troba el seu pis i quines opcions té per millorar-lo, perquè hi ha instal•ladors que, per desconeixença, no tenen la visió global del que costa l'explotació (en energia i diners) de la instal•lació de noves tecnologies (energia solar, aerotèrmia, il•luminació eficient...). Per sort, aquesta tendència està canviant, perquè a Terres de l'Ebre, mitjançant el Gremi d'Instal•ladors, es fa formació especialitzada en aquests temes.

Tenim sobre la taula l'oportunitat que entri un tècnic a les nostres propietats i faci una auditoria energètica per determinar en quin punt ens trobem i com podem millorar-lo o, simplement, que en facin un paper que després no ens serveixi per a res.

 

Arxivat a:
Cresol