Responsables d'Acuamed admeten en converses telefòniques punxades que van abocar àcid clorhídric al pantà de Flix

El diari El Mundo fa públiques les transcripcions de noves converses telefòniques entre responsables de l’obra de descontaminació gravades per la Guàrdia Civil

Redacció
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 21:10h
Foto d'arxiu de la planta d'Ercros a Flix.
Foto d'arxiu de la planta d'Ercros a Flix. | Acuamed
No només els responsables d’Acuamed van plantejar abocar àcid clorhídric a l’aigua confinada de l’embassament de Flix, on efectuaven els treballs de descontaminació, sinó que van arribar a testar-ho per comprobar que el Ph disparat de l’aigua contaminada, baixava. Així es desprèn de les converses telefòniques transcrites per la Guardia Civil que avui ha publicat el diari El Mundo, en què el director d’obra, Pablo Martín, li ho apunta a Gabriela Mañueco, la número 2 d’Arcadi Mateo, ex director general d’Acuamed.

"Hem fet proves i en comptes d'abocar amb deu i escaig de pH ja han abocat amb nou coma dos de pH, tirant-li una miqueta d'àcid clorhídric i tal i no sé què, aquí entre nosaltres, no? Amb uns bidons, ja ho hem baixat", li diu Martín a Mañueco en la trucada, assumint que en efecte es va arribar a testar, i positivament, com rebaixar l'alcalinitat de l'aigua abocant el que familiarment es coneix com a salfuman.

A més a més, les converses gravades per la Guàrdia Civil també haurien detectat la intenció d'abocar aigua ja contaminada al curs del riu, fora de la zona confinada.  Així, en una de les converses, Pablo Martín suggerix que la llicència de Ercros per abocar aigües residuals al riu podria servir d'excusa per abocar l'aigua que, segons el projecte, Acuamed i FCC havien de descontaminar. "És impossible fer un delicte ecològic si aboques unes coses que el que aboca al costat merda...", afirma. La seua interlocutora, en aquell punt, comenta: "Això al jutge li és igual. Et multen igual. No perquè el del costat tira més merda...". Però ell insistix: "No... però no hi haurà delicte ecològic, hi haurà una fallada administrativa, una multa...".

Els agents diuen al rotatiu que els investigats, “malgrat els informes de contaminació” que coneixien, van valorar tirar l'aigua al riu obert, fins i tot sabent que en aquells moments el pH estava “a uns nivells que destruirien tota la flora i fauna per on aquest aigua passe”. I amb tot, estaven disposats a assumir el risc d’un desastre ambiental:  “És com una central nuclear, que si explota és una catàstrofe... però que això no passa mai”, afirmen.

Els responsables de l’obra, en les gravacions de la Guàrdia Civil, estaven convençuts que tot i les pràctiques que comentaven, podien estar tranquils: “Ningú ens engarjolarà per això”, sostenen, segons revela El Mundo.