Noves excavacions davant la Catedral de Tortosa determinaran la importància arqueològica de l’espai

Esta nova campanya d'excavacions té un termini d'execució de 4 mesos i s'ha adjudicat per 87.568 euros.

Després dels sondejos realitzats fa uns mesos, un equip d'arqueòlegs ha iniciat avui les excavacions.
Després dels sondejos realitzats fa uns mesos, un equip d'arqueòlegs ha iniciat avui les excavacions. | Ajuntament de Tortosa
Redacció
13 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:05h
Un equip d'arqueòlegs ha iniciat avui les excavacions, posteriors als sondejos realitzats fa uns mesos, al solar que separa la Catedral del riu Ebre. Les noves prospeccions han de determinar quines són les restes que s'amaguen en este espai i quina és la seua importància patrimonial, tenint en compte que les troballes inicials indicarien la possibilitat de trobar restes d'importància corresponents a la Dertosa romana. El projecte urbanístic del nou espai públic que el consistori vol construir en este punt del centre històric es redactarà en base al resultat i la magnitud d'estes noves excavacions, que dirigix l'arqueòleg Jordi Diloli. Esta nova campanya d'excavacions té un termini d'execució de 4 mesos i s'ha adjudicat per 87.568 euros.

El mes de novembre passat van iniciar-se els sondejos arqueològics als terrenys situats davant de la Catedral de Tortosa, com a conseqüència de l'enderroc de l'illa de cases existent fins llavors, pas previ a la construcció d'un nou espai públic aprofitant que el temple tornava a obrir-se al riu. La intervenció arqueològica consistí en una prospecció amb georadar i un sondeig mecànic. Del resultat d'estos treballs es van localitzar dos línies de muralla del sector occidental de la ciutat, una de les quals datada al segle XIV, i l'altra a l'època andalusí. També es van documentar diversos murs de l'època moderna i medieval, així com una plataforma constructiva romana possiblement pertanyent a un gran edifici monumental d'època alt-imperial. Amb esta informació, els treballs que avui han començat s'estenen a tot el solar i consistixen en una excavació fins assolir els nivells més antics, amb cotes de fins a 3 metres de profunditat. Per tal de garantir l'edifici de l'Hospitalitat, es construirà un mur de contenció de formigó armat.

“Els experts consideren que estem davant d’una seqüència històrico-constructiva de la ciutat de Tortosa força important”, segons destaca l’Ajuntament en una nota de premsa. D'entrada, un espai monumental romà, de l’antiga Dertosa -la magnitud del qual està encara per determinar; la muralla andalusina, possiblement participant de la romana, delimitant la ciutat islàmica; la muralla del segle XIV, bastida per ordre directa del rei Pere El Cerimoniós, que guanyà espai al riu; així com diverses estructures posteriors que expliquen l’evolució urbana d’este sector de la ciutat. En conclusió, l'excavació que ara s'inicia a tot el solar ha de permetre "conèixer i interpretar completament el seu desenvolupament històric", ha indicat Jordi Diloli.

De la seua banda, la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, ha recordat que la importància de les troballes que acaben sortint condicionarà el nou espai públic que l'Ajuntament té previst construir-hi. Roigé ha indicat que el calendari de treball es manté amb l'objectiu de redactar el projecte a finals de 2016 o primers de 2017 per tal que l’execució puga completar-se dins de l'any vinent.