El Govern promet investigar i depurar responsabilitats per presumptes irregularitats en una tala de pins als Ports

La diputada Hortènsia Grau (CSQEP) demana al conseller Rull més transparència sobre la gestió forestal dels Parcs Naturals i que en recuperen les competències

Zona de bosc afectada per la plaga i tallada a rasa al Parc Natural dels Ports, segons Gepec
Zona de bosc afectada per la plaga i tallada a rasa al Parc Natural dels Ports, segons Gepec | Gepec
Redacció
09 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:34h
El departament d'Agricultura de la Generalitat obrirà una investigació interna per esclarir les possibles irregularitats que es van produir durant la tala de 10 hectàrees de pins al Parc Natural dels Ports entre 2014 i 2015 i el procés d'adjudicació d'estes obres per part de l'administració. El conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, responsable dels Parcs Naturals, ha explicat durant la sessió de control al govern que serà Agricultura, com a responsable de la gestió forestal a Catalunya, qui obrirà un expedient informatiu "per determinar què és el que ha passat i actuar en totes les conseqüències" i ha afegit que "si hi ha responsabilitats, a este govern no li tremolarà el pols".

Rull ha respost així a la diputada Hortènsia Grau de Catalunya Sí Que Es Pot, qui ha portat al Parlament la denúncia que el grup ecologista Gepec va presentar a la fiscalia dimarts passat. Segons Gepec, a finals de 2014 l'empresa pública Forestal Catalana va adjudicar "a dit" la tala de 10 hectàrees de bosc protegit dels Ports a la companyia fustera Monroyo Industrial que després, ignorant les directius tècniques del Parc Natural, va deixar la fusta tallada al bosc durant un any provocant una plaga d'escarabats barrinadors. Aleshores, se li torna a adjudicar a Monroyo la tala de 10 hectàrees més dels pins afectats per la plaga.

Estos fets, que la diputada ecosocialista ha qualificat de "molt greus", estarien relacionats segons Grau amb el traspàs de competències en gestió forestal que tenien els Parcs Naturals a l'empresa pública Forestal Catalana durant l'època de Josep Maria Pelegrí al capdavant del departament d'Agricultura. Una decisió que per la diputada de Catalunya Sí Que Es Pot respon a la "idea de que el bosc es una maquineta de fer diners".

En este sentit Hortènsia Grau ha demanat al conseller Rull que els Parcs Naturals tornen a assumir les competències en gestió del seus propis boscos i que "aclarisquen què passa amb els temes forestals", on la diputada d'ICV denuncia que "hi ha molta foscor de molts anys i molts interessos de determinades persones". Per la seua banda, el conseller Rull ha reconegut que durant el temps que la gestió forestal va dependre dels Parcs Naturals "va funcionar molt bé". Tot seguit ha explicat que la idea del seu departament i el d'Agricultura en matèria forestal d'espais protegits és "compartir criteris generals en el conjunt del país" i "reavaluar" la possibilitat que tornen a ser els Parcs els responsables de la gestió directa.

Qüestió de pressupostos
La diputada d'ICV Hortènsia Grau ha demanat al conseller Rull si es comprometia també a retornar "progressivament" el personal contractat als Parcs Naturals, que en el cas dels Ports va passar de 12 a 7 treballadors. Rull, en el seu torn de resposta, ha seguit la estratègia de la resta del govern d'apel·lar al rebuig als pressupostos que ahir van certificar tots els grups parlamentaris excepte Junts pels Sí. "Nosaltres volíem revertir les retallades dels Parcs Naturals, ahir teníem una excel·lent oportunitat", s'ha queixat Rull. El conseller de Territori i Sostenibilitat ha explicat que els pressupostos preveien "doblar" els recursos assignats als Parcs Naturals.