«Riuada» a Barcelona en defensa de l'Ebre

Unes 15.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es manifesten contra el Pla hidrològic de conca impulsat pel govern espanyol amb l'objectiu que les institucions europees l'aturen | Presència institucional del Govern, el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 45px; line-height: 45px; }

Manifestants en defensa de l'Ebre a Barcelona
Manifestants en defensa de l'Ebre a Barcelona | Adrià Costa
Sílvia Berbis / Dani Sáinz
05 de juny del 2016
Actualitzat el 06 de juny a les 23:05h
La lluita en defensa de l'Ebre, el seu cabal i els seus sediments ha tornat este diumenge al centre de Barcelona. És la cinquena “riuada blava” que s'organitza a la capital catalana des del 2001 i, en esta ocasió, l'objectiu és forçar a les institucions europees a aturar el Pla hidrològic de conca que va aprovar al febrer el govern espanyol en funcions. Desembocant a Barcelona, l'Ebre vol mostrar que esta no és una lluita de territori, sinó de país, i de fet, els barcelonins s'han sumat a la reivindicació ebrenca amb el crit de 'Lo riu és vida'. Un lema que, seguit de la variant 'aigua i sediments' enlloc de 'no al transvasament', ha tornat a ressonar amb força a Barcelona en una marxa amb 15.000 participants, segons el recompte de la Guàrdia Urbana. Tenia el suport de tots els partits menys el PP i C's, desenes d'entitats i la presència institucional de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'alcaldessa Ada Colau i el conseller de Territori, Josep Rull, entre una nodrida presència de polítics.

“És una excel·lent carta de presentació a Europa", ha assegurat Manolo Tomàs, el veterà portaveu de la PDE. Ho ha fet abans de començar una manifestació a la plaça Universitat que s'ha concebut com un “partit de tornada” a la celebrada a Amposta el 7 de febrer i amb l'objectiu clar de situar la defensa de l'Ebre com una “qüestió de país”. Ha avançat a pas ràpid rera una primera pancarta amb el lema 'L'Ebre sense cabals és la mort del delta', que seguia als tractors que obrien la protesta i les bandes de música, que la feien avançar gairebé a ritme de pasdoble. Grans globus i banderes blaves acompanyaven el gran nus que simbolitza la lluita contra els transvasaments. Després de recórrer el carrer Pelai, avinguda Sant Pere i la Via Laietana, ha arribat a la plaça de la Catedral. Allà, punt final amb la lectura del manifest per part de l'actriu Mercè Martínez, la Nora de la Riera, i la ballada de jotes ebrenques.

Resistència i dignitat
“Avui hem fet una riuada de l’Ebre a Barcelona amb gotes de gent vinguda de Girona en representació del Ter, de Lleida amb el Segre, del País Valencià amb el Xúquer, de les Terres de l’Ebre amb l’Ebre i els amics de l’Aragó, per denunciar unitàriament que el pla posa en perill el delta”, ha afirmat Tomàs. A les portes de les eleccions generals, ha llençat el repte a la classe política d’atrevir-se a “acabar amb la política especulativa”, a qüestionar el pla de conca i a concedir al riu i el delta “el cabal necessari”. També ha apel·lat a les institucions europees per tal “que facen cumplir les seues directives al Govern espanyol”. El líder antitransvasament ha reconegut que la lluita per la defensa del riu és llarga “i no sabem lo que durarà”, però ha advertit que “som gotes de resistència i dignitat” i ha avançat que l’esforç es mantindrà “fins que quede blindat per fi el cabal suficient per mantindre el bon estat del delta”.
 

Manifestació a Barcelona en defensa de l'Ebre. Foto: Adrià Costa



La també portaveu de la PDE Susanna Abella s’ha referit a la conveniència “que l’Ebre siga fort contra el negoci de l’aigua i l’explotació de recursos”, i després d’advertir dels efectes nocius que el pla de conca pot tindre, ha enviat un missatge als pagesos: “Demanem a la pagesia catalana que estiga alerta perquè ells són l’esquer per tirar endavant una agricultura que no és la seua, intensiva, la de l’agroindústria, que expulsa la veritable pagesia del territori”, ha afirmat.

Dalt l’escenari, també han pres la paraula els actors Mercè Martínez i Màrius Hernàndez per llegir el manifest. Ambdos han demanat “una postura ferma i clara d’implicació en la moficicació d’un pla”, han dit, que “condemna l’Ebre a la desaparició i prepara una nova etapa de transvasaments contra el sentit comú i les directives europees”.

No ha faltat la veu científica contra el pla, de la mà de Narcís Prat i Carles Ibàñez, mentre alguns cantants ebrencs, com els Quicos, Riu en So i Pepet i Marieta, anaven amenitzant amb jotes i alegría la gernació que aguantava la solana de la plaça. Un dels moments més aplaudits ha estat quan la Laia Fontanet, de Jóvens de les TE, ha fet al·lusió al “caciquisme i als poders fàctics que encara actúen a l’Ebre com si estéssem en ple franquisme”, i s’ha referit concretament a “la celebració d’una consulta a Tortosa per decidir la permanència del monument franquista al mig del riu”. “Lluitem per tombar el PHN com lluitem per tombar la vergonya monumental de Tortosa, i també guanyarem”, ha proclamat. Fontanet n’ha tingut igualment per a la Generalitat, en recordar que “la interconnexió de xarxes i els canals Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia són projectes impulsats per la Generalitat i ara que estem construïnt un nou país, tenim l’oportunitat de fer-ho bé i dixar per al passat la gestió mercantilista de l’aigua”.
 

Pancarta amb representants polítics a la manifestació en defensa de l'Ebre Foto: Adrià Costa