L'Ebre omple una vintena d’autobusos per viure la quinta riuada a BCN

La manifestació d'este diumenge sortirà a les 12.00 hores de la plaça Universitat i acabarà a la plaça de la Catedral | Unes setanta entitats i organitzacions donen suport a la protesta contra el pla de conca

El nus, símbol de la lluita antitransvasament, en la manifestació del febrer passat a Amposta.
El nus, símbol de la lluita antitransvasament, en la manifestació del febrer passat a Amposta. | Sílvia Berbís
S.Berbís / ACN
04 de juny del 2016
Actualitzat el 06 de juny a les 20:22h
Demà, la cinquena. Han passat quinze anys des d’aquella marea pràcticament iniciàtica a Barcelona, en què les Terres de l’Ebre presentaven la seua lluita alegre amb la que sorprenien la capital catalana. Des de llavors, altres tres manifestacions de pujada, estretint lligams, i alguna de baixada explosiva, especialment la del passat mes de febrer a Amposta. Este diumenge, els ebrencs omplirán 23 autobusos, segons la Plataforma en Defensa de l’Ebre, per inundar els carrers de la ciutat amb una ‘riuada’ en què cada persona és una gota. S'hi afegirà el contingent d'ebrencs que es desplace en vehicle particular i en tren, i també els residents a la ciutat comtal. Cal refermar que la lluita ebrenca no és territorial, sinó nacional, i esborrar la “mala imatge” que ha pogut provocar l’impacte de situacions que han posat el territori en el focus de l’actualitat en les últimes setmanes, per l’agressió en un correbou a Mas de Barberans i especialment per la consulta sobre el monument franquista de Tortosa.

Este diumenge, l’Ebre més autèntic i alegre vol tornar a prendre la paraula i coincidint amb el dia Mundial del Medi Ambient, la 'Riuada5J' es viurà des d'un ambient festiu, com és habitual, i amb la participació de tres bandes de música de l'Ebre: d'Amposta i Alcanar; així com d'alguns coneguts grups ebrencs com Quico el Célio, lo Noi i el Mut de Ferreries o Pepet i Marieta. La manifestació començarà a les 12.00 hores a la plaça Universitat i acabarà a la plaça de la Catedral amb la lectura del manifest que llegirà Mercè Martínez, coneguda, entre altres, pel seu paper de Nora a la sèrie 'La Riera' de Tv3. L'acte acabarà amb una ballada de jotes ebrenques.

La Plataforma porta setmanes compilant aliances, i són una setantena les entitats i organitzacions ambientalistes, ONGs, partits polítics (tots excepte el PP i Ciutadans) i sindicats els que han confirmat el seu suport a la manifestació. Després de l’èxit de la mobilització del 7F a Amposta, la lluita en defensa del riu es veu obligada a tornar a exhibir fermesa, per contrarrestar l’ofensiva del Govern central a Europa. La intenció és mostrar a les institucions europees la pressió social contra el pla que està sent avaluat a Brussel·les, just quan la Comissió de Peticions està tancant un informe sobre els seus efectes, i la viabilitat de l’escàs cabal ecològic que li reserva al tram final de l’Ebre, i a punt de presentar una queixa davant la Comissió Europea que s’envia amb tota la munició argumental contra el pla. S’intentarà que esta queixa provoque un dictamen que obligue l’Estat espanyol a modificar el plà, especialmente el règim de cabals, i de no fer-ho, que provoque l’obertura d’un procediment d’infracció al Tribunal de Luxemburg que vete els fons de finançament a obres hidràuliques.

Així, una pancarta que durà per lema, com a Amposta, L’Ebre sense cabals és la mort del Delta, obrirà la manifestació. Esta primera pancarta aglutinarà la “gent de blau”, amb la PDE al davant i gent del territori. La segona pancarta, amb el lema L’aigua és vida i no una mercaderia, concentrarà les entitats que donen suport a la lluita i a la tercera, Respectem les directives ambientals europees, se situaran els polítics. A les portes de la campanya electoral de les generalis, alguns partits han anat anunciant de quina manera s’hi volen veure representats. Així, el cap de llista d'Esquerra Republicana a les eleccions al Congrés, Gabriel Rufián, i els candidats Ana Surra i Santi Vidal encapçalaran la delegació d'Esquerra Republicana a la manifestació. Per part dels republicans, també assistiran a la manifestació la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats al Parlament de Catalunya Gerard Gómez, Marc Sanglas, Jordi Orobitg i Alba Vergés, entre d'altres representants. També Unió ha anunciat que una delegació encapçalada pel membre del comitè de govern, Martí Barberà, s’integrarà en la tercera pancarta. El Govern de la Generalitat també ha anunciat la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i també acudirà a la mobilització l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau.

En una darrera crida, un dels seus portaveus, Manolo Tomàs, encoratjava la gent del territori "a ser molts" per demostrar que "el territori té ganes de lluitar i que ens veiem capaços de tombar la política en funcions d'un govern del PP". "És una prova de foc davant la possibilitat de tombar el Pla Hidrològic. Si és una manifestació forta, ferma, divertida i potent estarem en les millors condicions per acabar este malson", afirma.