Tortosa mantindrà el símbol de la victòria franquista al mig de l'Ebre

Un 68,36% dels vots s'han decantat per l'opció B, mentre que la de retirar el monòlit per “museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau”, s’ha quedat amb un 31,25% | La participació es queda amb un 29,73% (8.464 vots en total)

Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa, entre núvols.
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa, entre núvols. | Sofia Cabanes
Sílvia Berbís / Sofia Cabanes
28 de maig del 2016
Actualitzat el 30 de maig a les 10:27h
Tot els indicis d’este 28 de maig apuntaven a una victòria clara per l’opció B de la consulta, la que aposta per “mantenir, reinterpretar i contextualitzar” el monument franquista de Tortosa “per promoure la memòria històrica i la pau" i així ha estat. Un clamorós 68,36% dels vots (5.755) ha escollit esta opció, mentre que l’opció de retirar-lo per  “museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau”, s’ha quedat amb un 31,25% (2631 vots).

Els resultats oficials no s’han sabut fins passades les 11 de la nit, amb més d’una hora i mitja de retard de l’hora prevista. De fet, minuts abans de les 8 del vespre, quan havien de tancar els col·legis, encara quedaven llargues cues de votants. Fet que ha retardat força el tancament d’urnes i l’inici del recompte. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s’ha mostrat satisfet per la participació, que amb un cens a partir dels ciutadans de 16 anys empadronats ha arribat al 29,73% (8.464 vots en total): “Fent una consulta és una xifra molt elevada”, ha afirmat. Segons Bel, la dada s’aproxima al 40% si la tinguessem en compte de referència del cens habitual d’uns comicis. “Hi ha hagut eleccions europees que no han arribat a aquest número de votants. Esperava una bona participació, però no tant”, ha subratllat.  

Bel també ha recordat que la consulta “és fruit d’un compromís electoral de 4 formacions polítiques que van concórrer a les eleccions amb aquesta proposta. No ens ho hem tret de la màniga”. Davant el resultat i d’una opinió pública a nivell català que, en general, s’ha manifestat contrària a la consulta Bel s’ha defensat: “este és un país complex i molt divers. Ens hem d’acostumar a acceptar-nos i respectar-nos”, perquè “tots els que han anat a votar des de són tant democràtics com els que més”.

Segons l’alcalde “avui no es votava ni el feixisme ni el franquisme , simplement si un monument es museïtzava o es reinterpretava al lloc”. Bel ha insistit ha reclamar “respecte”: “Qüestionar tarannà i compromís democràtic de les persones que s’han apropat a les urnes no seria seriós ni convenient”. “Demanem que no se’ns tracti com a feixistes ni franquistes perquè no ho som”. Així doncs, el batlle s’ha compromès a “materialitzar l’opció b” i ha reclamat la “complicitat de totes les administracions” per fer-ho. Bel també ha explicat que miraran d’actuar primerament “com a ajuntament” i, en cas que no es puga “amb l’administració que ostente la titularitat”. També estudiaran “com s’ha de contextualitzar” i si “es requereix alguna descatalogació o modificació del poum”.

El monument a la batalla de l’Ebre va ser inaugurat pel dictador Francisco Franco el 21 de juny de 1966. Amb 45 metres d’alçada, és el mes gran de Catalunya. Es troba ubicat al mig del curs del riu ebre, sobre una de les pilastres de l’antic pont de la Cinta, volat durant la Guerra Civil.

Entre els partits en representació al ple municipal, ERC, PSC i Movem han defensat la retirada. CiU ha donat llibertat de vot. L'alcalde, Ferran Bel, i 5 regidors més de CiU han votat per l’opció majoritària avui, el manteniment i reinterpretació del monument. El PP ha defensat mantenir-lo i arranjar-lo i la CUP no ha avalat la consulta i ha reclamat la seua retirada sense consulta.  
 

Minut a minut de la consulta