La flota tonyinaire de l'Ametlla de Mar podrà pescar 1.500 tones esta campanya

El Grup Balfegó estudia requerir que augmenti més d'un 20% la quota de pesca de la tonyina roja per l'any 2017

ACN
23 de maig del 2016
Actualitzat el 27 de setembre a les 18:31h
La campanya de pesca de la tonyina roja començarà el 26 de maig i finalitzarà el 24 de juny
La campanya de pesca de la tonyina roja començarà el 26 de maig i finalitzarà el 24 de juny | Sofia Cabanes
Tot a punt per a que dimecres vinent la flota catalana de pesca d'encerclament de tonyina roja salpe del port de l'Ametlla de Mar cap al calador de les Illes Balears on inicien la campanya. Les dos embarcacions del Grup Balfegó ('La Frau Dos' i 'Tío Gel Segon') pescaran amb dos vaixells més de l'Ametlla de Mar ('Leonardo Brull Segon' i 'Gepus'), set de francesos i una flota auxiliar de catorze embarcacions.

La quantitat de captura torna a augmentar un 20%, 1.500 tones respecte les 1.380 tones del 2015. El peix capturat es traslladarà a les granges aqüícoles que Balfegó té a la costa ebrenca i que, des de 2015 han doblat la seva capacitat, de fins a 3 milions de tones de peix, i que caldrà seguir ampliant per als propers anys.

Tot i que la quota que estableix l'ICCAT (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas, sigles en anglès) segueix augmentant, des de la companyia tonyinaire de la Cala, han assenyalat que encara és un 40% inferior a la del 2006, quan va començar el pla de recuperació de la tonyina roja. Com ha apuntat el director general del Grup Balfegó, Juan Serrano, la companyia no descarta poder requerir un increment d'aquest creixement de la quota, del 20%, per a l'any que ve en l'avaluació que ha de fer l'ICCAT al mes de novembre. L'ICCAT és l'organisme que regula aquest sector internacionalment i ha establert per a aquest any una quota general de 19.226 tones, 11.203 tones de les quals corresponen a la Unió Europea i d'aquestes, 3.524 s'han assignat a l'estat espanyol.

La flota té un mes, aproximadament, del 26 de maig al 24 de juny, per fer la captura de tonyina roja. En canvi, Balfegó preveu fer-ho amb molt menys temps. De fet, la campanya anterior es va assolir la quota de pesca en quatre dies i el 2014 no es van necessitar més de 24 hores. Un dels principals motius d'esta"ràpida pesca" és, com ha apuntat Serrano, l'abundància actual de tonyina roja. "El mar és molt gran i cal trobar-los però un cop es detecten els bancs de peixos, la quantitat de dies que tardem significarà que es pot corroborar l'abundància de tonyina que hi ha al mar", ha dit el director general de Balfegó.

Més espai a les granges d'engreix
Durant el 2015, la companyia tonyinaire de l'Ametlla de Mar va comptar amb el doble de capacitat a les gàbies marines d'engreix que tenen a la costa ebrenca, on podran encabir fins a 3 milions de tones de peix. En estes granges aqüícoles seran traslladades les tonyines roges un cop capturades. "Ens va bé perquè el peix pot nadar amb menor densitat de tonyines i més espai i es pot fer l'operativa de sacrifici molt millor. Esperem creixements molt forts, si no pot ser l'any que ve, el següent i hem d'estar preparats per tenir capacitat suficient aquí a l'Ametlla de Mar", ha explicat Serrano. "Crec que seran necessàries més ampliacions tal com està l'abundància de tonyina", ha afegit el director general.

La tonyina roja de la companyia tonyinaire s'exporta a 27 països. Principalment al Japó i els Estats Units. Espanya, Tailàndia i Anglaterra són els següents mercats importants del grup en quantitat de quilos de tonyina venudes.