La PDE vol que la manifestació del 5-J a Barcelona incline la posició de Brussel·les a favor del Delta

La Plataforma en Defensa de l'Ebre vol demostrar a la Comissió Europea que el Pla de Conca no te el suport de la societat civil i les institucions catalanes

Els portaveus de la PDE, Jóvens de les Terres de l'Ebre i Ecologistes en Acció han presentat la manifestació del 5-J este matí a Barcelona
Els portaveus de la PDE, Jóvens de les Terres de l'Ebre i Ecologistes en Acció han presentat la manifestació del 5-J este matí a Barcelona | D. Sainz de Aja
Dani Sainz de Aja
17 de maig del 2016
Actualitzat a les 20:20h
La Plataforma en Defensa de l'Ebre s'ha proposat que la manifestació del proper 5 de juny a Barcelona demostre a la Comissió Europea que l'oposició al Pla Hidrològic de l'Ebre ha deixat de ser un tema local i s'ha convertit en una reivindicació a nivell de tot Catalunya. La PDE espera que a Brussel·les es senten recolzats per la societat catalana per fer prevaldre les directives mediambientals europees quan hagen de revisar el Pla Hidrològic aprovat pel govern espanyol en funcions.

"Volem que entenguen que no és només un problema mediambiental o d'un ecosistema en perill sinó que hi ha una massa social que reclama esta intervenció. Que no només són de les Terres de l'Ebre, com sempre hem sigut, sinó que tenim tot el recolzament del país", així ha resumit el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, la motivació d'esta manifestació durant la roda de premsa que han convocat este matí a la seu del Col·legi de Periodistes a Barcelona.

La defensa del Delta: un tema de país
La convocatòria del 5 de juny recollirà l'esperit i el leitmotiv de la gran manifestació d'Amposta del 7 de febrer passat. Aquella marxa es va convocar un dia abans de la visita de la comissió de peticions del Parlament Europeu que havia de redactar un informe sobre el Delta (i que, de fet, ja n'han redactat l'esborrany). "Volíem que darrere dels arguments tècnics i mediambientals en defensa del Delta, [els eurodiputats] veiessen que també hi havien persones", ha explicat Tomàs. Segons els consta a la PDE, els eurodiputats van ser "sensibles" a la mobilització i ha tindrà un efecte positiu en la redacció final de l'informe.

Aquella manifestació va suposar també un pas endavant per a la lluita que està duent a terme la PDE des de fa més d'una dècada. No només perquè, com Tomàs es cansa de repetir, darrere de cada argumentació científica o legal ha d'haver-hi gent, sinó perquè fins aquell moment s'havia tingut la sensació que la resta de Catalunya era aliena a la lluita en defensa del Delta. Però des de la marxa d'Amposta, el portaveu de la PDE afirma que la resta de Catalunya "va entendre que era un problema de país".

La PDE ha triat el 5 de juny, expliquen, perquè coincidirà en la intervenció a Brussel·les que faran posteriorment i perquè el dia següent és el Dia Mundial del Medi Ambient. D'esta forma la PDE vol incorporar a altres organitzacions i entitats ecologistes a la manifestació contra el Pla de Conca i donar a entendre que es tracta d'un repte mediambiental "d'escala global" i no pas un problema local. De fet, ja s'han adherit a la manifestació una trentena d'entitats i partits polítics. Aigua és Vida, l'Assemblea Nacional Catalana, Ecologistes en Acció o Greenpeace són algunes de les entitats adherides i, pel que fa a formacions polítiques, hi donen suport explícit CDC, la CUP, ERC, ICV, Podem, el PSC i Unió. De moment, ni PP ni Ciutadans s'hi han pronunciat ni a favor ni en contra.

Els dies abans de la manifestació es començarà a mobilitzar a la gent a través de les xarxes socials. La portaveu de Jóvens de les Terres de l'Ebre, Júlia Urgell, ha presentat la campanya #riuada5J, que consistirà en donar penjar fotografies en les quals hi surten gotes d'aigua (bé reals, bé de paper) per tal d'emfatitzar el concepte que cada participant de la manifestació serà una "gota" i, tots junts, formaran una "riuada" de gent el dia 5.

Barcelona preparada per tenyir-se de blau
La marxa començarà a Plaça Universitat i seguirà pel Carrer Pelai fins arribar a la part sud de Plaça Catalunya; d'allí continuarà pel Carrer Fontanella, la Plaça Urquinaona i baixarà per la Via Laietana fins arribar a l'Avinguda de la Catedral, on conclourà la manifestació. Allí, a sobre d'un escenari de 15 metres, hi actuaran diversos grups de música i bandes municipals i, a continuació, es faran els parlaments i una personalitat coneguda llegirà el manifest. Tal i com ha destacat Joan Panisello, un altre dels portaveus de la PDE, serà un final de manifestació a l'ebrenca: amb jotes i festa.

D'altra banda, el lema de la capçalera de la manifestació serà el mateix que l'utilitzat a Amposta, "L'Ebre sense cabals és la mort del Delta", per reforçar la idea de continuïtat d'esta nova convocatòria. La següent pancarta, "L'aigua és vida i no és una mercaderia", apel·la al "mercadeig" d'aigua entre comunitats de regants que permetrà el Pla Hidrològic de l'Ebre. I, finalment, la pancarta dels representants de les institucions catalanes dirà "Defensem les directives ambientals europees".

Des de Barcelona, la PDE compta amb l'ajuda d'Ecologistes en Acció per tots els tràmits amb l'Ajuntament. Quim Peréz, representant d'esta entitat, ha destacat l'ajuda del consistori barceloní, tant a nivell logístic com econòmic. Pérez ha explicat que l'Ajuntament ha anul·lat una rua ciclista programada pel mateix dia per incompatibilitat amb la manifestació i ha traslladat un mercat medieval que s'havia d'organitzar a l'Avinguda de la Catedral, lloc on finalitzarà la marxa. A més, el govern municipal d'Ada Colau concedirà un ajut econòmic pel muntatge de l'escenari i de la megafonia.

També s'habilitarà un espai, per la Gran Via previsiblement, per a que puguen aparcar els autobusos vinguts d'arreu de Catalunya. El proper divendres la PDE començarà a organitzar els autobusos que faran el trajecte des de diferents poblacions de les Terres de l'Ebre i, per la seua banda, l'ANC s'ha ofert a organitzar el transport col·lectiu en altres comarques de Catalunya.