El 9è Litterarum ve marcat per noves creacions "musicoliteràries" i l'Any Llull

La Fira d'Espectacles Literaris de Móra d'Ebre arriba a les 9 edicions amb espectacles inspirats per Montserrat Roig, Mercè Rodoreda, Vicent A. Estellés i Ramon Llull

David Carabén i Jordi Llavinia, juntament amb Maria Cabrera i Bikimel, estrenaran al Litterarum els seus  poemes musicats
David Carabén i Jordi Llavinia, juntament amb Maria Cabrera i Bikimel, estrenaran al Litterarum els seus poemes musicats | D. Sainz de Aja
Dani Sainz de Aja
06 de maig del 2016
Actualitzat el 09 de maig a les 18:43h
Litterarum, la Fira d'Espectacles Literaris de Móra d'Ebre, arriba a la novena edició i durant tres dies serà un pol d'atracció per espectadors, lectors i programadors culturals d'arreu dels Països Catalans. Esta edició transcorrerà entre el 27 i 29 de maig i, d'entre els 17 espectacles programats, destacaran les interpretacions dels textos d'alguns dels autors més immortals de les lletres catalanes: Montserrat Roig, Vicent Andrés Estellés, Mercè Rodereda o Ramon Llull, qui tindrà un espai més distingit a causa de la commemoració dels 700 anys de la seua mort.

Este matí, durant la presentació a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, hem pogut fer un tast de les seues principals novetats artístiques, els espectacles 'El plaers, de dos en dos' i 'Visitacions'. El primer és una fórmula que combina la poesia i la música, un format que com ha avançat el director de Litterarum, Albert Pujol, "tindrà recorregut en les edicions posteriors". Es tracta de dos creacions "musicoliteràries" fruit de les residències a Móra d'Ebre de Maria Cabrera i Bikimel i de Jordi Llavina i David Carabén, el cantant de Mishima. Dos espectacles de poemes musicats concebuts durant un cap de setmana a la vora de l'Ebre.

En clau ebrenca s'ha presentat Visitacions, de l'artista ebrenca Maria Pons. Un espectacle més difícil d'acotar, però que la seua autora ha tractat d'explicar com a una acció literària que esdevé un ritual contemporani". I així comença, amb un ritual tant modern com una conferència i que poc a poc es transforma en un espectacle amb música i performances. On van desfilant elements del patrimoni immaterial ebrenc com el mite de la cucafera de Tortosa (el fil conductor de la història), la morra rapitenca o el so dels llaguters de Móra.

L'Any Llull, com hem dit, serà molt present al 9è Litterarum. Tres dels espectacles que s'han programat enguany estan inspirats en l'humanista mallorquí: 'Ramon Llull, d'amor foll', un espectacle musical de LAI; 'Mestre Ramon i la màquina de pensar', una actuació de titelles de Bernat Soler; i un altre espectacle musical de la mà de l'actriu Montse Germán i el músic Ferran Pisà, 'El verger de l'Amat'. A part dels altres plats forts de la fira dedicats a Estellés o Rodoreda, també hi hauran espectacles inspirats en Roc Casagran, Pere Calders, Maria Mercè Marçal i Ovidi Montllor, entre altres.

"Móra, l'epicentre creatiu dels Països Catalans"
L'objectiu de Litterarum és, segons el seu director, Albert Pujol, "donar visibilitat als espectacles de parla catalana". Amb les obres d'escriptors catalans clàssics i moderns com a tema de fons, Litterarum aposta per espectacles de totes les disciplines - música, dansa, teatre i performance -  i per la innovació. "Fem una aposta original per a que la gent se sorprenga" ha dit Pujol.

La fira va dirigida a dos públics ben diferents: l'espectador corrent i el programador cultural. Per una banda, volen apropar les grans figures de la nostra literatura a un públic més general (adult i infantil). "És la forma per a que la literatura obri camí a seduir més públics", ha dit la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, que col·labora en l'organització de la fira.

I per l'altra banda, és un aparador per a les companyies artístiques que hi participen i un reclam per als professionals i tècnics culturals que cerquen propostes per incloure a les seues programacions. S'espera que vinguen vora de 100 programadors i que es superen les 52 contractacions de la passada edició. Borràs, que ha subratllat la importància dels programadors culturals, ha desitjat que els "espectacles que es vegen a Móra, després viatgen per tota Catalunya". I més enllà del Sènia, pot ser. A la novena edició del Litterarum participaran 17 companyies, de les quals 3 són del País Valencià i una de les Illes Balears. "Móra serà durant tres dies l'epicentre creatiu dels Països Catalans", ha proclamat Borràs.

Entre el 27 i el 29 de maig, Móra també serà l'epicentre de la literatura ebrenca amb la 13a Fira del Llibre Ebrenc. Si bé són dos fires diferents, està clar que una complementa a l'altra. De fet hi haurà un descompte de 2€ en llibres per la compra d'una entrada a qualsevol espectacle del Litterarum. Enguany, la Fira del Llibre vol reforçar la marca "Llibre Ebrenc", i s'exposaran més de 2.000 títols de temàtica ebrenca, produïts al territori o d'escriptors locals, dels quals 25 presentaran les seues obres i signaran llibres.

També estava a la presentació l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, qui no s'ha deixat a ningú en el capítol d'agraïments. Piñol s'ha referit a estos moments en que les tradicions ebrenques estan tant "en boga de tothom" - referint-se a la polèmica que han suscitat els correbous del Mas de Barberans - i ha volgut subratllar l'actitud de la fira, la qual "posa de manifest les nostres arrels, quina és la nostra llengua i quina és la nostra manera de pensar i de ser".