Artur Mas valora la consulta sobre el monument franquista de Tortosa com «un fet novedós i positiu»

Artur Mas, este migdia al parc municipal de Tortosa.
Artur Mas, este migdia al parc municipal de Tortosa. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
27 d'abril del 2016
Actualitzat a les 19:30h
Primer ha fet diverses preguntes ell a l’entorn de la consulta sobre el monument franquista que Tortosa celebrarà el proper 28 de maig. Sobre els partits que han acordat la pregunta, sobre qui podrá votar, sobrel’any en què va ser erigit… i després ell mateix ha donat el seu parer. El president de CDC, Artur Mas, ha valorat el fet de sotmetre a consulta ciutadana el futur del monument com “un fet novedós i positiu”. “Fins ara i durant moltes dècades ningú havia fet res”, ha afirmat Mas en el decurs d’un dinar-tertúlia amb periodistes a Tortosa, en el qual també ha convidat a la “màxima unitat” dels partits sobiranistes catalans davant unes noves eleccions espanyoles. Abocat com està l’expresident de la Generalitat en el procés de refundació del partit, este vespre participa en el Consell de Federació de CDC a les Terres de l'Ebre.

“En més de 35 anys d’ajuntaments democràtics ningú havia fet res perquè això fos d’una manera diferent. En aquest temps és veritat que hi ha hagut governs de CiU i també durant molts anys alcaldies i governs de partits d’esquerres, què vull dir?, que és  el primer cop que un ajuntament i un alcalde volen resoldre-ho d’una vegada per totes i que estan posant les eines perquè la gent pugui decidir”, ha assegurat Mas en ser preguntat sobre una consulta que avala: “Enlloc de decidir-ho des del despatx de l’alcaldia, l’alcalde, amb el pacte que ha fet amb alguns partits polítics, diu que aquesta decisió la prengui la gent de Tortosa en igualtat de condicions, de manera que cadascú aquell dia és alcalde i pot prendre una decisió significativa com si ho fos”, ha afegit.

Per això, ha continuat, “ho valoro com un fet novedós i positiu perquè va en la línia de la política que molta gent reclama i de corresponsabilitzar la gent de la ciutat en la decisió que es prenga”. “És evident que des d’un punt de vista simbòlic, el monument de l’època franquista pot estar discutit, més o menys apreciat, es pot veure d’una manera o d’una altra, i es tracta de donar veu a la gent i això és el que ha fet l’alcalde de Tortosa i el consistori”, ha conclòs.

En este punt, ha volgut treure trascendència a l’assumpte tot apuntant que “evidentment aquest no és el tema més important de Tortosa, que és per exemple com es crear més feina, com s’ajuda a les persones que ho passen més magre, com s’ajuda les empreses i els comerciants i els autònoms a tirar endavant després d’aquests anys de crisi, i com Tortosa com a capital ebrenca ajuda a que el pla de conca sigui un pla racional”.

Unitat sobiranista
El president de CDC també ha volgut pronunciar-se sobre la convocatòria de noves eleccions espanyoles, a les que s’ha referit com “un gran fracàs” que, per als partits sobiranistes, ha destacat, es transforme en “una gran oportunitat”. Al seu parer, convé que el sobiranisme català les afronte amb “la màxima unitat possible”. "Quan l’adversari es debilita ens hem d’enfortir", ha assegurat, i ha instat CDC, ERC i altres independents a donar una lliçó política "actuant en clau menys partidista".