Tortosa acollirà la Trobada d'Escoles Verdes de les Terres de l'Ebre

La Jornada d’Intercanvi Territorial d’Escoles Verdes servirà per posar en comú diferents experiències educatives relacionades amb la participació en projectes de sostenibilitat ambiental

Redacció
25 d'abril del 2016
Actualitzat a les 21:08h
El programa Escoles Verdes impulsa l'educació per la sostenibilitat als centres educatius de Cataunya
El programa Escoles Verdes impulsa l'educació per la sostenibilitat als centres educatius de Cataunya | Cedida
El dijous 28 d’abril se celebrarà a Tortosa la Trobada d’Escoles Verdes de les Terres de l’Ebre, que comptarà amb la participació de 17 centres de primària i secundària de les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta. En total més de 80 persones, entre professors i alumnes es reuniran per tal de compartir experiències, propostes i idees relacionades amb com podem millorar l’educació per a la sostenibilitat a les escoles i instituts verds i, per extensió, al seu entorn més proper, al territori.

La trobada tindrà lloc a les dependències del Centre de Recursos Pedagògics. Durant el matí hi haurà grups de treball, tant de mestres com d’alumnes, en els quals els participants podran conèixer experiències tant del territori com d’alguns centres i ponents de fora del territori. A la tarda, es realitzarà una acció conjunta que consistirà en una plantada d’espècies com el romaní, la sàlvia, la frígola i l’espernallac als voltants del centre, totes elles espècies de baix consum d’aigua. Es tracta d’una acció relacionada amb la necessitat de racionalitzar l’ús de l’aigua al territori.

Enguany, l’eix conductor de la Trobada d’Intercanvi és la participació al centre educatiu, un dels pilars fonamentals dels centres del programa, que promouen la participació activa de tota la comunitat educativa – mestres, alumnes i famílies – com a eina fonamental per a educar futurs ciutadans crítics, actius i compromesos que siguen capaços de transformar la societat i donar resposta als actuals i futurs reptes ambientals.

Des de fa més de 15 anys, tant la Generalitat de Catalunya –a través del Programa Escoles Verdes– com diferents ajuntaments impulsen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa. Tots estos programes tenen objectius coincidents. Per això, la Generalitat de Catalunya i un grup d’ajuntaments han acordat cooperar a fi que estes iniciatives ambientals adreçades a la comunitat educativa es beneficien d’esta col·laboració institucional al territori. En este marc naix, l’any 2009, la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), on actualment hi ha 640 centres adherits, 143 dels quals pertanyen a la demarcació de Tarragona.