El PSC exigix al govern el pagament dels tractaments de la mosca negra i el mosquit

La Generalitat assegura que en un termini de dos o tres setmanes es pagaran els 670.000 euros destinats a cobrir les despeses del COPATE de l'any 2015

Redacció
25 d'abril del 2016
Actualitzat a les 21:15h
Tractaments aeris a la zona de la llacuna de l'Encanyissada, en una imatge d'arxiu.
Tractaments aeris a la zona de la llacuna de l'Encanyissada, en una imatge d'arxiu. | Sílvia Berbís
El grup socialista al Parlament de Catalunya ha presentat una proposta de resolució que insta al govern de la Generalitat a fer efectiva la subvenció per la lluita contra les plagues dels mosquits i mosca negra al delta de l'Ebre. A final del 2015, la Generalitat va acordar donar més de 2 milions d'euros en subvencions al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) per finançar les actuacions contra estes plagues en el període 2015-2017. La diputada socialista Rosa Maria Ibarra ha dit que la intenció d'esta resolució és "garantir que la Generalitat complisca amb els compromisos que ha assumit" amb el COPATE.

Fins al moment, el consorci format pels consells comarcals del Baix Ebre i Montsià no ha rebut els primers 673.680 euros que s'haurien de destinar a cobrir les despeses de l'exercici 2015. Això ha provocat gran preocupació entre els alcaldes del Delta, ja que no han pogut pagar als proveïdors (productes, avionetes, helicòpters...) que l'any passat van efectuar els tractaments contra les plagues. En declaracions a La Plana Ràdio a principi d'abril, l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja i vicepresident del COPATE, Joan Castor Gonell, va dir que s'estaven trobant dificultats per negociar bons preus amb els subministradors d'estos serveis de cara a la nova campanya ja que encara no han pogut pagar les factures endarrerides i que, a més, havien tingut problemes per pagar les nòmines dels treballadors.

Fa només uns dies, però, el secretari general del departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, es va reunir amb representats del COPATE i els alcaldes afectats i va assegurar que en un termini de "dos o tres setmanes" es faria la transferència. A la reunió, totes les parts van coincidir que calia millorar i el model de gestió per tal de resoldre estos problemes amb més agilitat, sobretot en relació als permisos del parc natural del Delta per actuar en àrees protegides. Falcó també es va comprometre a revisar a l'alça el conveni amb el COPATE. “La gestió no ha anat bé perquè entre tots no hem actuat amb prou agilitat, cal crear una mesa estable entre govern, ajuntaments i COPATE per evitar que aquests problemes administratius es repetisquen enguany”, va manifestar Falcó.

La campanya de tractaments d'enguany encara no ha començat a causa de l'elevat cabal del riu en el cas de la mosca negra i, en el cas del mosquit es faran, com estava previst, el mes vinent, un cop la subvenció de la Generalitat siga transferida. Tot i així, el diputat del PSC i portaveu de la comissió parlamentària de medi ambient, Jordi Terrades, apunta que “la falta d’un millor finançament fa que no es puguen fer concursos per al subministrament de producte i de mitjans aeris a més llarg termini" o que "tampoc s’arriba a poder actuar en noves zones que han portat molts problemes en el darrer any a importants nuclis turístics de la Ràpita i Alcanar."