Tortosa demanarà el retorn dels manuscrits de la Catedral

El ple aprova la moció d'ERC que insta a recuperar els còdex que es troben a la Biblioteca de Catalunya des de la Guerra Civil | Els grups també es posicionen en contra de l'acord UE-Turquia de deportar als refugiats

Redacció
05 d'abril del 2016
Actualitzat a les 10:53h
Imatge d'arxiu de les obres d'enderroc de les cases de la catedral
Imatge d'arxiu de les obres d'enderroc de les cases de la catedral | Sofia Cabanes
L'Ajuntament de Tortosa iniciarà gestions per recuperar els 6 manuscrits de la Catedral de Tortosa datas dels segles XIV, XV i XVI que es troben a la Biblioteca Nacional de Catalunya, a Barcelona. La proposta s'ha aprovat a instàncies d'ERC, que va presentar la moció demanant la recuperació d'estes documents

El text presentat pels republicans insta el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a verificar l'origen dels sis manuscrits conservats a la Biblioteca de Catalunya.
 
Un cop verificat que van ser salvats del fons de la Catedral de Santa Maria durant la Guerra Civil, la proposta d'ERC demana al govern que prengue les mesures necessàries perquè siguen retornats al legítim propietari, el Bisbat de Tortosa, seguint els criteris tècnics que en garanteixin la conservació i accés per a consulta. També per garantir-ne la disponibilitat, es demana que es procedisca a la seua digitalització, si encara no ha estat realitzada, perquè es conserve còpia dels documents a la Biblioteca de Catalunya.

Finalment, i atès que esta és una moció de suport a la iniciativa endegada prèviament pel Capítol Catedralici del Bisbat de Tortosa, es preveu fer arribar-li arribar este acord de suport, així com còpia a la Biblioteca de Catalunya i al propi Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
    
Posicionament en contra de l'acord UE-Turquia de deportar als refugiats
El ple també va aprovar reclamar al Congrés dels Diputats que exigisca al Govern en funcions de l'Estat que bloquege l'acord entre la Unió Europea i Turquia, que tot just esta setmana ha entrat en vigor, que preveu retornar a territori turc als refugiats arribats a les costes gregues. Tots els grups han exigit que es respecte la legalitat internacional en matèria de drets humans i que es garantisca l'acollida del contingent de refugiats previst per als diferents països. En este sentit, l'acord impulsat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament demana el desplegament del Pla de Protecció Internacional a Catalunya i manifesta el compromís de l'Ajuntament de Tortosa, i de la resta de municipis, d'oferir-se com a territori d'acollida i protecció. L'aprovació d'esta proposta de Presidència ha comportat la retirada de dues mocions en el mateix sentit de PSC i Movem.

En el mateix Ple ordinari es va aprovar una iniciativa de suport al sindicat agrari Unió de Pagesos en què s'insta a Govern de l'Estat a modificar el procediment de valoració cadastral de les construccions indispensables pel desenvolupament d'explotacions agrícoles per ajustar-lo al valor de mercat i de reposició d'estes construccions. El text aprovat també demana al Ministeri d'Hisenda a retornar als titulars els ingressos percebuts per este concepte. 

També s'ha aprovat la creació i composició del Consell Sectorial de Participació Ciutadana de Serveis Socials, en el marc del desplegament del Reglament de Participació Ciutadana, així com la delegació en el Consell Comarcal del Baix Ebre de determinades competències en matèria de gestió de residus municipals. El ple també ha donat suport a una segona moció d'ERC de suport a les entitats del tercer sector i de rebuig a la gestió estatal dels fons procedents del 0,7% de l'IRPF.

Per contra, el Ple ha rebutjat les propostes del PSC sobre la millora dels accessos i aparcament a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l'adhesió a la campanya per declarar Tortosa com a "Vila Groga" (moció que ha estat fusionada amb la de Movem en defensa de l'escola pública) i sobre l'impost a les centrals nuclears. Tampoc ha prosperat la proposta de Movem de construcció d'un columbari a la ciutat.