El GEPEC denuncia els treballs de prevenció d'incendis a la serra de Cardó

Asseguren que s'han realitzat sense els preceptius estudis d'impactes ambiental i tampoc s'hauria estudiat l'impacte sobre el patrimoni

Redacció
16 de febrer del 2016
Actualitzat el 05 d'octubre a les 17:20h
Imatge del camí vell de Tivenys al Perelló.
Imatge del camí vell de Tivenys al Perelló. | GEPEC -EdC

Imatge del camí vell de Tivenys al Perelló. Foto: GEPEC -EdC


El GEPEC-EdC ha  denunciat les obres que el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l’empresa pública Forestal Catalana SA,  està portant a terme a l’espai natural protegit de la serra de Cardó-Boix, a les Terres de l’Ebre i n’ha demanat la paralització immediata.
 
Gepec-EdC assegura que el projecte no ha estat sotmès al tràmit d’informació pública, "impedint el seu coneixement previ i que s’hagin  pogut presentar al·legacions" i afegeixen que "fins i tot alguns ajuntament de la zona afectat desconeixien de la seva existència". "En tot moment els Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre s’han encarregat de portar en total secretisme l’existència d’este projecte", alerten. Un fet, que segons l'entitat, invalida el projecte i fa que s’hagi de considerar la seua nul·litat, tal com indica la jurisprudència al respecte". Tampoc  s’hauria realitzat l’obligat estudi d’impacte ambiental i la posterior avaluació, segons denuncien i tampoc s’hauria analitzat l’impacte sobre el patrimoni cultural, tot i que alguns elements afectats, com les pintures rupestres, hagin estat declarats Patrimoni de la Humanitat.

Estes  actuacions s’emmarquen en  el projecte “treballs de prevenció d’incendis al PPP E4, Actuacions en vials i àrees estratègiques (expedient BTE-0209/14)” elaborat pels Serveis Territorials del  Departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre. Entre les actuacions previstes hi destaquen la construcció de més de 4 km de noves pistes al cor de la serra i l’ampliació de vora de 19 km de pistes, actualment poc utilitzades o en desús.
 
Pel que fa a les pistes que es retenen construir, Gepec-EdC denuncia que es localitzarien al cor de la serra, "lloc de màxima fragilitat ecològica i on es localitzen bona part de les espècies més sensibles i amenaçades, totes elles protegides per la llei". Per este motiu, lameten que "amb la construcció d’estes pistes es permetrà l’accés motoritzat a aquests llocs d’alta fragilitat, comportant impactes que poden arribar a ser crítics per l’espai i per les espècies més sensibles i a banda es causarà un impacte visual sever en obrir una gran bretxa que travessarà tot el cor de la serra". 
 
D'altra banda, els ecologistes també alerten de l'impacte sobre el patrimoni històric i humà de la serra. Així, segons exposa Gepec-EdC, una de les pistes s’obrirà sobre el camí vell de Tivenys al Perelló on s’hi conserva la traça i els trets propis dels antics camins rals (espones, ribassos, murs de pedra seca), "l'únic exemple que resta en esta zona de les serres de Cardó-Boix de camí antic amb estes característiques centenàries".
 
Un altra de les noves pistes es localitzarà a les proximitats de les pintures rupestres de Cabrafreixet. L'entitat ecologista denuncia que la construcció d’esta pista, amb amplades d’entre 4 i 7 metres, "provocarà greus afectacions visuals a la zona propera a les pintures i coves, patrimoni d’importància internacional, a banda de ser un autèntic recurs turístic de gran bellesa que cal conservar en la seva simplicitat i autenticitat".

GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha adreçat un escrit a la nova Consellera d’Agricultura instant que pari les obres d’immediat. També s’ha presentat denúncia davant el Departament de Territori i Sostenibilitat, competent i responsable de la conservació dels espais naturals, i davant el Departament de Cultura de la Generalitat, responsable de la conservació del patrimoni històric i cultural del País.
 
D'altra banda, l'entitat avança que "si les obres no són paralitzades d’immediat" presentarà denúncia davant instàncies europees "per incompliment greu de la normativa que regula la xarxa natura 2000". Així mateix, informa l'entitat que iniciarà tots els tràmits, "tant administratius  com penals" per parar les obres i  per demanar responsabilitats "per haver aprovat, adjudicat i iniciat  un projecte sense haver-lo sotmès a  informació pública i per no haver-lo sotmès a la obligada declaració d’impacte ambiental".

Segons destaca l'entitat ecologista en una nota de premsa, la Serra de Cardó-Boix és un espai de gran importància ecològica, paisatgística i cultural i ha estat protegit sota diferents figures jurídiques. Per una banda és un espai d’interès natural inclòs al PEIN (Pla d’Espais d’interès natural). L’elevada  importància ecològica i les espècies que hi són presents han estat motius per què esta serra també fos inclosa a la xarxa europea d’espais naturals protegits, “xarxa natura 2000”, amb les categories de ZEPA (Zona d’especial protecció per les aus) i de LIC (Lloc d’interès comunitari). Per altra banda la serra de Cardó també forma part d’un dels tres nuclis de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. La protecció legal d’aquesta serra comporta la prohibició de realitzar-hi certes actuacions que puguin provocar impactes negatius sobre alguns dels seus valors naturals, essent obligada la realització d’estudis d’impacte ambiental amb les corresponent avaluació,  per tal de determinar si una actuació es pot o no realitzar i amb quines condicions. Estes avaluacions són prèvies a l’aprovació del projecte analitzat, asseguren.
 
A banda dels valors ecològics i paisatgístics a la serra de Cardó s'hi troben nombrosos  elements d’alt valor històric i cultural, alguns dels quals han estat reconeguts amb la màxima categoria a nivell mundial, es el cas de les pintures rupestres de Cabrafreixet, que són considerades patrimoni de la humanitat.

L’empresa pública Forestal Catalana SA, vinculada al Departament d’Agricultura,  el passat mes de maig de 2015  va adjudicar  el projecte a l’empresa Aprofitaments Forestals Colldejou S.L, per un valor de 128.500 euros i, a hores d’ara,  els treballs ja s’han iniciat.