Les entitats impulsores de la Campanya pels Sediments demanen el desembassament de Riba-roja

Redacció
01 de febrer del 2016
Actualitzat el 02 de febrer a les 10:05h
La V Diada pels Sediments, ahir diumenge a Poble Nou del Delta.
La V Diada pels Sediments, ahir diumenge a Poble Nou del Delta. | Cedida

La Campanya pels Sediments, que es a crear fa tres anys per reivindicar l’arribada de llims i material sedimentari al delta de l’Ebre per tal de frenar-ne la subsidencia, s’ha concretat en una petició que els impulsors de la iniciativa reclamen com a prioritària: l’obertura de comportes de l’embassament de Ria-roja d’Ebre. La reinvindicació es vol traslladar via moció als ajuntaments de la zona i al Parlament buscant-ne el suport, i també el del parc natural del Delta de l’Ebre.

Per sustentar els arguments tècnics i ambientals de la reclamació, els promotors de la campanya, darrera de la qual hi ha SEO/BirdLife, Ecologistes en Acció i la Plataforma en Defensa de l’Ebre, a més d’entitats vinculades al territori, tenen previst impulsar estudis de recerca que avaluen la possibilitat tenergètica, tècnica i jurídica de desembassar Riba-roja i en un futur Mequinensa. També donen suport al projecte de recerca Life de l’IRTA, que preveu un projecte pilot de transport fluvial de sediments de la planta del CAT a l’Ampolla i també am aportacions provinents de Mequinensa.

Així es va explicar este diumenge en el decurs de la V Diada pels Sediments Homenatge a Jon Gras que va tindre lloc a Poblenou del Delta. Josep Joan Segarra, membre de la Campanya, ha explicat també que es farà divulgació de la problemàtica que ocasiona la manca de sediments al Delta. “Amb els diners que vam aconseguir a través d'un finançament col·lectiu (crowdfunding) hem fet 200 còpies en paper de dos posters explicatius que destinem a les diferents institucions educatives, culturals i mediambientals ebrenques, i unes altres 3 en alumni que instal·larem en estructures de fusta a diferents llocs del Delta.

Durant la diada també es va fer una plantada de tamarius a la reserva del Clot i una sessió de cinema-debat a partir del docu-retrat de David Monllau i la River Movie Terra perduda sobre els sediments de l’embassament de Riba-roja, entre altres activitats.