Un projecte per estudiar l'evolució del català a la Franja guanya la Beca Joan Veny de l'Institut Ramon Muntaner

L'autor és el professor de filologia Esteve Valls que haurà de realitzar el treball en dos anys

Redacció
21 de gener del 2016
Actualitzat a les 11:53h
El projecte "La incidència de l'efecte frontera en l'autonomització de la llengua a la cruïlla catalanoaragonesa", del filòleg Esteve Valls, ha guanyat la V Beca Joan Veny, convocada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El projecte tracta de l'impacte de la frontera administrativa amb l'Aragó en l'evolució del català a banda i banda de la Franja. Valls vol demostrar que la pèrdua dels trets lingüístics propis de la Franja, es deu més a la pressió de la llengua castellana que no pas de la catalana. El filòleg, professor de la Universitat de Barcelona, té ara un termini de dos anys per a realitzar la seua investigació i poder rebre els 6.000 euros amb què està dotada la beca.

En esta cinquena convocatòria de la Beca Joan Veny s'han presentat quatre sol·licituds d'arreu dels territoris de parla catalana. El jurat de la Beca, format per Brauli Montoya, representant de l'Institut d'Estudis Catalans; Francesc Feliu, de la Universitat de Girona en representació de la Xarxa Vives d'Universitats; Montserrat Ingla i Montserrat Nadal, representants de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i Narcís Figueras i M. Carme Jiménez, de l'IRMU, actuant esta darrera en funcions de secretària del jurat, ha destacat la "gran qualitat" de les propostes presentades. Entres els criteris que el jurat ha valorat més per escollir entre les candidatures la proposta de Valls es troben "el rigor metodològic, l'interès científic de l'estudi i el fet que els seus resultats contribuiran a posar en valor la unitat de la llengua catalana".

La Beca Joan Veny, destinada a investigadors de l'àmbit dels centres d'estudis, es concedeix a treballs de recerca sobre la variació lingüística del català. En els darrers anys, la beca ha servit per promoure estudis relacionats amb les varietats lingüístiques del  pallarès i del tortosí.