La PDE anuncia una gran manifestació per al 7 de febrer a Amposta

S. Berbís / S. Cabanes
08 de gener del 2016
Actualitzat el 10 de gener a les 10:37h
Unes 200 persones han respòs a la crida de la PDE esta tarda.
Unes 200 persones han respòs a la crida de la PDE esta tarda. | Sílvia Berbís


Unes 200 persones han respòs este vespre a la crida d’urgència de la Plataforma en Defensa de l’Ebre contra l’aprovació del nou Pla Hidròlogic de la Conca de l’Ebre, que s’ha fet avui en Consell de Ministres. La concentració s’ha dut a terme a la plaça del Carrilet de Tortosa, on s’ha fet la silueta del símbol de la lluita, el nus, amb espelmes.

En l’acte s’ha anunciat una gran manifestació a Amposta per al proper 7 de febrer, “per cridar l’atenció d’Europa”, segons han anunciat els portaveus.

D’aquesta manera, la PDE inicia de nou les mobilitzacions socials contra un pla que consideren que representa “la mort del Delta”, pel seu règim de cabals ambientals, nous regadius i la construcció de fins una cinquantena de nous embassaments.  “Este pla serà més perjudicial per a les Terres de l’Ebre, amb un terç del cabal que demanàvem”, ha exposat una de les portaveus, Matilde Font. El cabdal mínim pel tram final del riu que preveu el nou pla és de 3.009 hectòmetres cúbics anuals, mentre que la proposta que defensa la comunitat científica, la Plataforma en Defensa de l'Ebre i també la Generalitat situava el cabdal ambiental en una forquilla d'entre 7.100 hectòmetres cúbics en anys secs i 12.500 en anys humits. A més, el pla preveu una previsió d'aigua per abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021, que s'afegiran a les 950.000 que té previst l’anterior i la construcció de 56 nous embassaments.  “Fruit d’este pla de conca el futur PHN pot posar damunt la taula nous transvasaments”, ha aportat per la seua banda una altra de les portaveus, Susanna Abella. “Aquest pla només s’aturarà si la gent està convençuda i posa en marxa la lluita”, han afirmat.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre també ha demanat a Ajuntaments i Institucions que se sumen a la lluita i han avançat que mostraran a eurodiputats “la desaparició física de espai on vivim”, per tal de fer més efectiva la lluita jurídica a Brussel·les, on tenen previst presentar queixes en el si de la Comissió Europea.