El PSC vol que Tortosa tinga un agent cívic de parcs, jardins i recorreguts saludables

Roig demanarà també al ple que Tortosa s’implique en la lluita contra el canvi climàtic i que rebutge els reials decrets del PP sobre altes i baixes mèdiques i els ensenyaments de Grau i Màster

per Redacció , Tortosa, 30 de desembre de 2015 a les 18:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els regidors socialistes de Tortosa han presentat este dimecres les mocions. Foto: Cedida


El portaveu socialista a l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, ha detallat avui el contingut de les quatre mocions que s’han entrat per debatre en el ple ordinari de l’Ajuntament de Tortosa dilluns vinent i que reclamen la millora del manteniment de la ciutat, la defensa dels estudis universitaris, la lluita contra el canvi climàtic i garantir la seguretat mèdica laboral.


La primera de les mocions defensa que Tortosa tinga un agent cívic de parcs, jardins i recorreguts saludables, ja que el municipi compta amb un important nombre d’estos espais. Roig ha posat com exemple el parc Teodor González “veritable pulmó verd de la nostra ciutat i que compta amb espècies vegetals dels cinc continents” i al qual s’hi han sumat, entre altres,  espais verds com el parc de Migdia i el parc Lluís Companys. “Hi ha moltes persones que fan un ús responsable d'estos entorns i que estan preocupades envers la manca de respecte i civisme d’aquells que posen en  perill la difícil coexistència entre els diferents usos  i espais”, ha explicat el regidor socialista que creu que, per això, cal prestar una atenció especial al seu manteniment i vigilància. Els socialistes han subratllat que es tracta d’una figura que complementaria les taques de la Policia Local i que funcionaria de forma voluntària sota la seua supervisió i autoritat. Però a més, s'estudiaria la possible contractació dels vigilants que es podria fer a través de plans d’ocupació específics per a persones a l’atur. “Hem de recordar que a les persones més grans de 45 anys són els més castigats per la crisi i els que més difícil tenen la seua reincorporació al mercat laboral”, ha defensat Roig que ha recordat que es tracta d’una proposta que els socialistes recollien en el seu programa electoral.  

Com també hi incloïen una altra de les propostes que porten al ple de dilluns com és la posada en marxa d’un programa de sensibilització mediambiental amb tots els escolars de la ciutat. Així ho recull la moció en què demanen que Tortosa s’adhereixi a el Nou Pacte integrat d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia i adquirisca el compromís municipal de donar suport a l’aplicació dels nous objectius generals pel Clima i l’Energia a l’escenari 2030. Estos s’entenen com la reducció de les emissions de CO2 del 40% com a mínim; l’augment del 27% en l’eficiència energètica i les energies renovables i la integració de la mitigació i adaptació al canvi climàtic sota una estratègia comuna en el marc de la UE.  Els socialistes han recordat que l’Ajuntament de Tortosa, el 13 d’abril de 2015, es va adherir al Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses i arran de la celebració a París de la conferència COP21 sobre canvi climàtic cal renovar esta adhesió. 


També demanen que s’assumisquen els compromisos concrets del pacte d’alcaldes perquè esta reducció puga ser possible amb l’augment de l’eficiència energètica i un major ús de fonts d’energia renovables que permetria augmentar la resiliència a l'impacte del canvi climàtic.  Roig ha emplaçat, per tant, l’alcalde, Ferran Bel, que posa  en marxa un programa de sensibilització mediambiental amb tots els escolars de la ciutat que expliqua la realitat actual del clima al nostre planeta i els acords presos envers el clima i el medi ambient d’acord amb la seua adhesió al Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses. Roig li ha recordat també que l’Ajuntament de Tortosa va aprovar l’any 2010 l’Agenda 21 com instrument estratègic d’incorporació del desenvolupament sostenible a l’acció municipal.

En el ple de dilluns, els socialistes també porten dues mocions de rebuig a dos reials decrets del govern del PP.  La primera demana l’ajornament de la 625/2014, de 18 de juliol, que desenvolupa els processos de tramitació de baixes mèdiques i confirmació, altes mèdiques i el control de les situacions d’incapacitat temporal. Roig ha detallat que arran d'este decret les baixes es classifiquen en funció de la seua durada a partir d’unes taules que, segons alguns professionals, “no tenen perquè correspondre amb la realitat clínica de cada pacient”, a banda que incorporen uns informes complementaris que reclamen més “paperassa al pacient” i no s’especifica qui ha de fer el seguiment de la incapacitat. L’edil socialista ha advertit que pot donar-se el cas que no s’incorporen elements que cal tenir en compte com són els sanitaris, la complexitat de la recuperació i, fonamentalment, la dada de com se sent la persona. A més, una altra de les novetats és que les mútues col·laboradores de la Seguretat Social podran actuar des del primer dia de la baixa laboral, amb la possibilitat que es puga extingir la prestació econòmica si així ho consideren. “La reforma no ha estat concebuda d’acord amb les necessitats de metges ni de pacients i el govern del Partit Popular qüestiona novament el caràcter universal de la sanitat pública atenent a criteris economicistes”, ha denunciat Roig.

Els socialistes també volen que s’ajorne l'aplicació del reial decret sobre els ensenyaments oficials de Grau i de Màster, aprovat pel govern espanyol que consisteix en cursar graus de 3 anys combinant-los amb dos anys més de màster. Segons Roig, es tracta d’una decisió que encareix el preu del dels estudis, genera confusió acadèmica i no té el consens ni de les universitats ni de les comunitats universitàries ni de les administracions autonòmiques”. El dirigent socialista ha criticat les retallades dels governs de dretes i ha exigit que els recursos econòmics no siguin un impediment en l’accés a l’educació universitària. 

 

Participació