La CHE publica l'informe 2014 de la Xarxa de Control de Substàncies Perilloses a la Conca de l'Ebre

En un 14,7% de les 4.421 analítiques en mostres d'aigua preses en les 24 estacions que componen la xarxa s'ha detectat alguna substància que supera el límit de referència

Redacció
30 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:43h
Mequinensa desembassa des de dimecres a 1.800 m3/s.
Mequinensa desembassa des de dimecres a 1.800 m3/s. | Cedida

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, organisme autònom, adscrit al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), ha publicat l'informe anual per al 2014 sobre la Xarxa de Control de Substàncies Perilloses, en el qual s'ha incorporat en esta ocasió un annex amb el programa de control especial de la contaminació del riu Gállego per hexaclorociclohexà (HCH).

En total, s'han realitzat 4.421 analítiques de 64 substàncies en els 24 punts de control d'esta xarxa i d'elles, un 14,7% han superat els límits de quantificació.

L'informe recull els incompliments puntuals detectats en 2014 i, en el cas de sediments, el seguiment de tendències de concentracions, sempre d'acord amb les noves normes.
En la matriu aigua dues estacions han incomplert les mitjanes anuals establertes per hexaclorociclohexà (HCH): Zadorra / Vitòria-Trespuentes; i Ebre/Presa de Pina. En el cas d'Huerva/Font de la Jonquera també s'ha incomplert la mitjana anual per seleni.

També s'han detectat catorze incompliments de la concentració màxima admissible de HCH a les estacions de Zadorra / Vitòria-Trespuentes (5), Gállego / Hostal de Ipiés (5); Gállego / Villanueva (2), Ebre/ Presa de Pina (1) i Ebre/Ascó (1). Les altes concentracions detectades al riu Gállego i a l'Ebre es deuen al episodi de contaminació que va tenir lloc a l'estiu de 2014, durant el trasllat dels residus de l'abocador de Bailín a una cel·la de seguretat.

En dos punts, Ebre/Miranda de Ebro i Ebre/Benissanet, s'ha controlat la presència de dos contaminants específics (benzotiazol i mercaptobenzotiazole), propis de l'abocament de determinades indústries de la zona. Destaquen els resultats obtinguts a Miranda, amb 8 determinacions per a cada paràmetre per sobre dels límits de quantificació.

En sediments, per la seua banda, s'han detectat concentracions elevades a l'estació Arga/Orobia i en menor mesura, Zadorra/Vitòria-Trespuentes d'hidrocarburs policíclics aromàtics - PAHs i DDTs en Cinca/aigües avall Montsó, Ebre/Ascó i Ebre/Campredó . Altres substàncies perilloses prioritàries tenen una major presència en punts aigües avall, on hi ha una elevada presència industrial. És el cas de metalls en Zadorra / Vitòria-Trespuentes, amb presència de mercuri, cadmi, crom, níquel, plom, zinc i coure, aquests dos últims també en Zadorra / Salvatierra i en Arga / Ororbia, mercuri, cadmi, coure, crom , níquel i plom.

Es detecta presència de mercuri en fins a 22 dels punts de control, sent significatiu el resultat de les estacions Arga / Ororbia, Vero / Barbastro i Cinca / aigües avall Montsó.

L'actual xarxa consta de 24 punts de control, en els quals es pren una mostra d'aigua mensual i una mostra de sediments i una altra de biota anualment.