El litoral, en accelerada marxa enrere

Més d’1,6 milions d’euros en obres d'emergència per reparar danys per temporals a la costa, amb la regressió com a gran problema de fons

Sílvia Berbís
30 de desembre del 2016
Actualitzat el 31 de desembre a les 11:18h
Imatge aèria de la zona de la Marquesa, en total regressió, amb el restaurant Els Vascos com a punta de llança.
Imatge aèria de la zona de la Marquesa, en total regressió, amb el restaurant Els Vascos com a punta de llança. | Sergio Garcia

El Ministeri d’Agricultura, a través de la direcció general de Costes, destina més d’1,6 milions d’euros a tot el litoral tarragoní i de les Terres de l’Ebre per reparar els danys i desperfectes produïts pels temporals de novembre. Costes, de fet, invertirà 4,5 milions al llarg dels litorals Mediterrani i Atlàntic, segons es va tractar en l’últim Consell de Ministres. Estes obres d'urgència miren de paliar un retrocés del litoral que, en alguns punts, mostra evidències d'una accelerada regressió.

Segons informa la subdelegació de Govern, els forts temporals marítims de pluja i vent que es van produir entre els dies 1 i 2 de novembre de 2015 en diferents punts de la costa mediterrània i atlàntica, van causar greus danys i desperfectes. A l’Ebre i el conjunt de la demarcació tarragonina, van provocar pèrdua de sorra i erosió important en la majoria de les platges, algunes d'elles urbanes. A més s'ha produït erosió a peu de diversos penya-segats i desperfectes en els accessos a les platges.
 

La maquinària de Costes, treballant als penyasegats prop de Les Cases d'Alcanar. Foto: Sergi Aznar

 
En el cas de la costa al sud del Delta de l’Ebre, a Alcanar i La Ràpita, les actuacions pretenen reparar els penya-segats i camins costaners. Concretament, prop de la desembocadura del riu Sénia s’ha d’intervindre en tres punt, i també al tram nord, en una zona del Ligallo de Mar propera a Les Cases, s’han dipositat grans roques de pedrera per protegir els terrenys i evitar el seu estimbament.

De fet, l’avanç del mar ha dixat impracticable alguns trams d’esta sendera, força transitada durant tot l’any, i especialmente a l’estiu, com a trajecte per fer-hi excursions i caminates. Hi ha alguns punts –vegeu fotografía inferior- per on resulta força perillós passar, degut al risc d’estimbament de murs i terres, però no a tots els trams en perill hi ha senyals que advertisquen al vianant o li veten el pas.
 

La sendera, força transitada, està impracticable en alguns trams. Foto: Sílvia Berbís


En moltes zones es nota que el retrocés de la terra no és cosa exclusiva dels temporals de novembre, sinó que ve de lluny. A la zona de la Marquesa, l’acció del mar és més que evident –tal com mostra la imatge aèria que encapçala esta informació-.

Al litoral del Baix Ebre la intervenció que també ja ha començat Costes ha estat tan conflictiva que ha hagut de fer marxa enrera. En este cas, va començar a abocar tones de sauló a Cala Vidre i Sant Jordi amb la intenció de reposar la sorra, però l’ha hagut de retirar després que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar es plantegés portar el cas a la Fiscalia de Medi Ambient i també de les advertències d'entitats com Plàncton, divulgació i serveis marins, i Ecologistes en Acció, sobre els efectes ambientals que podria tindre el sauló a les cales i platges protegides del litoral calero.