La cultura ebrenca lluïx en la Nit de les Lletres Catalanes, des de Tortosa

Pep Puig ha guanyat el premi Sant Jordi per la novel·la "La vida sense la Sara Amat" | Empar Moliner s'endú el Mercè Rodoreda de contes i Víctor Obiols el premi Carles Riba de poesia per | Un miler de persones seguixen la cerimònia en directe al Pavelló Firal tortosí

Barcelona / Tortosa
11 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:12h
Els premiats, aquest migida a la seu d'Òmnium
Els premiats, aquest migida a la seu d'Òmnium | Esteve Plantada
 

Els guardons més prestigiosos de la literatura catalana ja tenen guanyadors, que s'han fet públics esta nit en la 65a edició de la Nit de Santa Llúcia-Festa de les Lletres Catalanes. Tortosa, que ja va acollir esta celebració l'any 1982, ha estat enguany el lloc escollit per la tradicional festa, un indret que ha servit per reivindicar que "el riu no només és vida, sinó també literatura", tal i com ha subratllat Quim Torra, president d'Òmnium Cultural durant la roda de premsa on s'han anunciat els guardonats. Més d'un miler d'assitents han seguit en directe al Pavelló Firal el lliurament de fins a vuit premis literaris i culturals, que s'han alternat amb un espectacle contemporani dedicat a les Terres de l'Ebre, homenatjades d'esta manera en esta nit tan especial per a la cultura catalana.


Este 2015, els premiats han estat noms de rellevància en el panorama literari català, amb una trajectòria consolidada i extensa. Pep Puig ha guanyat el premi Sant Jordi de novel·la; Empar Moliner el Mercè Rodoreda de contes; Victor Obiols el Carles Riba de poesia; Francesc Puigpelat el premi Folch i Torres; Santi Baró el Joaquim Ruyra; i David Plana i Josep Maria Miró, el premi Frederic Roda de teatre.
 

Un dels moments de la Nit de les Lletres Catalanes, al Pavelló Firal de Tortosa Foto: @omnium

El lliurament dels premis s'ha fet en el transcurs d'un espectacle contemporani d'arrel ebrenca, amb dansa, música i circ. Sota la direcció artística de Roberto Oliván, una barreja de diferents llenguatges que han escenificat diversos trets d'identitat de les Terres de l'Ebre, com el riu i l'aigua. El propi coreògraf Roberto Oliván ha portat la jota ebrenca al terreny de la dansa contemporània amb la ballarina Carme Balagué i l’escola de dansa Lo Planter, mentre que la música l'han posat el cor Flumine, Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, el grup Riu en So (amb el poema 'Parlo d’un riu mític i remorós' de Gerard Vergés) i la Banda Municipal de Tortosa, a més de la soprano Cecilia Aymí. Tampoc hi ha faltat la intervenció poètica d’Albert Roig amb la guitarrista Sandra Montfort, i pinzellades de circ a càrrec de Giorgio Bertolotti i Daniele Sorisi.
 
Pep Puig i Empar Moliner, premis de novel·la i conte
 
Pep Puig ha guanyat el premi Sant Jordi per la novel·la La vida sense la Sara Amat. Isona Passola, membre representant del jurat, ha destacat de l'obra que va ser triada "per unanimitat festiva". Segons Passola, és una "història d'amor adolescent, d'una frescor extraordinària i unes dosis de suspens molt ben mesurades, de gran qualitat literària i que pot arribar a públics molt amplis". L'autor, Pep Puig, ha volgut agrair a Eugenia Broggi, editora de L'Altra editorial, la confiança dipositada en ell "quan s'havia de confiar".
 
Puig ha explicat que quan va néixer el seu fill li van venir ganes d'escriure una novel·la popular, "en el sentit més noble del terme i perquè no se sentís avergonyit en el seu pare del futur". Segons ha explicat, és una obra "amb força i ingènua", valors que poden atrapar tant a un vailet o a un lletraferit. "La Sara Amat era una nena de la colla del poble meu pare, que tenia un gran caràcter, gran talent i intel·ligència, i a mesura que es va anar fent gran va acumular una ràbia secreta cap al poble". La novel·la és la història d'un nen que amaga aquesta nena, justament. "El combat d'un nen que conforma amb el seu món i una nena ferotge, rebel, que no vol saber res de la seva gent", ha subratllat.

Empar Moliner ha estat la premiada per Tot això ho faig perquè tinc molta por, "un llibre seriós" amb personatges que estan dominats per la por. "Quan et vas fent gran i tens fills, la por et domina", ha explicat l'autora. Sílvia Soler, membre del jurat, ha afirmat que és un recull on no hi ha desnivells, amb una unitat en els contes pel que fa a durada i a to. "Són escrits en una llengua viva, rica i coherent", ha dit, "amb una varietat de temàtiques, però totes molt actuals". El llibre manté el to humorístic habitual de Moliner, "ratllant el sarcasme, i sempre amb un punt de tendresa".
 
Els premiats a la 65a Festa de les Lletres Catalanes. Foto: Òmnium Cultural

La poesia, un equilibri entre la lògica i la màgia
 
El prestigiós premi Carles Riba de poesia, el més antic de tots els guardons, ha estat per Víctor Obiols (Barcelona, 1960), tot un referent i un poeta de gran i sòlida trajectòria. El propi Víctor Obiols ha afirmat que cerca en la poesia "l'equilibri entre la lògica i la màgia", una declaració que ha corroborat David Castillo, tot destacant que Obiols va publicar el primer llibre amb només 14 anys, amb pròleg de Joan Brossa. "Obiols és autor d'una obra breu, amb un llibre cada deu anys, molt concentrats". El llibre es titula Dret al miracle i mostra un "autor consolidat, una obra modèlica, on la relació de la veritat es fa amb un to cadenciós i greu, a vegades nostàlgic".
 
El Premi Folch i Torres ha estat pel periodista i escriptor Francesc Puigpelat per La nena que es va convertir en mòbil, "un llibre de temàtica actual i una novel·la àgil que és farcida d'acció". Explica com una nena africana és convertida en mòbil per un un bruixot malvat. El Premi Joaquim Ruyra ha estat per L'efecte Calders, una obra de Santi Baró on Pere Calders apareix com a personatge, un agraïment de l'autor a la seva figura. "Si em dedico a la literatura és per culpa d'ell", ha explicat Baró, mentre ha agraït la dedicació a Tessa, la filla de Calders, i a la seva família. El Premi Frederic Roda de teatre ha estat ex aequo per dues obres "de relacions complexes", signades per Josep Maria Miró (La travessia) i per David Plana (Els encantats). Els altres guardons de la nit han estat el Premi internacional Joan B. Cendrós i el Premi Òmnium de Comunicació.

A més del president d'Òmnium, Quin Torra, la 65a Nit de Santa Llúcia també ha comptat amb l'assistència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel.